Ohra en WNF wijzen kritiek op teakhoutfonds van de hand

ROTTERDAM, 24 NOV. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wijst kritiek op de zogenoemde 'teakwood rendementspolis' die de organisatie samen met verzekeraar Ohra aanbiedt fel van de hand. Het actualiteitenprogramma NOVA presenteerde gisteren een rapport waaruit blijkt dat de organisatie in 1993 is gewaarschuwd voor “de twijfelachtige technische, financiële en ethische dimensies” van deze belegging in Costa Ricaanse teakplantages.

De 'teakwoodpolis' is een beleggingsprodukt waarbij de consument ongeveer 16.000 gulden betaalt voor een levensverzekering die na twintig jaar een rendement tussen de 14 en 18 procent oplevert, dat meestal fiscaal is vrijgesteld. Volgens de Costaricaanse bosbouwdeskundige J. Centeco zijn de rendementen van het project “gebaseerd op winstberekeningen en winstprognoses die een veel te optimistische voorstelling van zaken geven”.

Adjunct-directeur H. Janssen van Ohra wijst erop dat polishouders teruggave van het ingelegde geld gegarandeerd wordt. “Beleggers zullen minimaal een rendement behalen van anderhalf procent per jaar. Dat is nog altijd meer dan het gegarandeerd rendement op aandelen”, zegt hij. Ohra heeft tot op heden ruim 12.000 teakwood rendementspolissen verkocht.

Het WNF wijst op een rapport van het ministerie van landbouw waarin wordt geconcludeerd dat de berekeningen van de teakwood rendementspolis “realistsch zijn met in achtneming van de genoemde risico's”. Bovendien wordt met het project de produktie van duurzaam hardhout gestimuleerd. Teakfondsen zijn op de Nederlandse beleggingsmarkt een bekend verschijnsel. Behalve de polis van Ohra bestaan in Nederland ondermeer de Amazon Teak Foundation, Ecobel, Forestales International, Global Green, Real Teak-Garant Polis en Teca Verde. Diverse beleggings- en houtdeskundigen hebben de rendementen die door deze teakfondsen worden voorgespiegeld in twijfel getrokken.

Ruud de Boer van de Stichting Bos en Hout vindt het goed dat er nieuwe bomen worden aangeplant in Zuid-Amerika, maar vreest dat “beleggers in bomen straks met een nare smaak in de mond achterblijven”. Hij plaatst vraagtekens bij de prijsontwikkelingen van tropische hardhout op zeer lange termijn die in de beleggingsbrochures worden voorspeld. “Het is zeer de vraag wat er met de prijs gebeurt als al deze partijen teakhout straks op de markt komen.”

Janssen van Ohra verwacht dat de prijzen van teakhout in de toekomst zullen stijgen, omdat de import van hardhout dat niet van plantages afkomstig is, op termijn zal worden verboden.

Volgens De Boer is de kwaliteit van het teakhout wetenschappelijk nog niet voldoende onderzocht. Het hout van de teakfondsen moet op relatief korte termijn beschikbaar komen. Het is onzeker of de kwaliteit van teakhout van twintig tot 25 jaar oud vergelijkbaar is met de kwaliteit van oudere houtsoorten die nu op de markt zijn.