Nuis: meer aandacht voor amateurkunst

DEN HAAG, 24 NOV. Op aandrang van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Nuis (OCW) in het cultuurbeleid de komende jaren meer aandacht besteden aan amateurkunst. Hij zegde dat toe bij de bespreking deze week van zijn nota Pantser of ruggegraat. Daarin formuleert hij uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de jaren 1997-2000, de periode van het nieuwe Kunstenplan.

PvdA, VVD, D66 en CDA vonden het vreemd dat Nuis de amateurkunst in zijn nota geen plaats heeft gegeven, hoewel hij zich sterk maakt voor meer kunsteducatie. Amateurkunst kan daaraan juist een goede bijdrage leveren. De bewindsman zegde ook toe te gaan stimuleren dat georganiseerd schoolbezoek aan musea gratis wordt.

PvdA-woordvoerster Van Nieuwenhoven en haar VVD-collega Van Heemskerck vonden dat de D66-bewindsman in zijn nota wel erg vaag is gebleven. Volgens hen geeft Nuis geen prioriteiten. De concrete uitwerking van zijn beleid komt volgend jaar september als hij de definitieve Cultuurnota presenteert.

De Kamer zette vraagtekens bij het plan van de bewindsman maximaal 3,75 procent van de meerjarige subsidies aan instellingen en fondsen achter te houden om flexibeler op veranderde omstandigheden te kunnen inspelen. De VVD wijst dat idee ronduit af. Wel steun kreeg hij voor zijn voorstel een programmeringsfonds op te zetten. Daaruit zouden schouwburgen subsidies kunnen krijgen om artistiek hoogstaande voorstellingen te programmeren.(ANP)