Kok neemt Wallage in bescherming na kritiek

DEN HAAG, 24 NOV. Minister-president Kok heeft gisteravond fractievoorzitter J. Wallage van de PvdA in bescherming genomen tegen de kritiek van partijvoorzitter F. Rottenberg, deze week in Vrij Nederland. Kok zei na het wekelijkse bewindsliedenoverleg: “Mijn conclusie is dat er geen enkele reden is te twijfelen aan de kwaliteit van Jacques Wallage als fractievoorzitter van de partij. Mijn conclusie is dat het beter is - en dat heb ik tegen beiden gezegd, in dit geval in het bijzonder tegen Felix Rottenberg - dat de schoenmaker zich bij zijn eigen leest houdt.”

Kok, die eergisteravond Rottenberg en Wallage bij zich riep in het 'torentje', zei dat er “geen sprake” is van een onwerkbare verhouding tussen de twee. Vice-voorzitter R. Vreeman die ook bij het gesprek aanwezig was, zei echter rekening te houden met nieuwe botsingen tussen hen. “Ik ben niet naïef”, aldus Vreeman. Hij constateerde dat zowel Rottenberg als Wallage “schrammen” hebben opgelopen.

Rottenberg die volgens premier Kok “natuurlijk partijvoorzitter kan blijven”, zei deze week dat Wallage “als een schoolmeester” leiding geeft aan de PvdA-fractie. Hij zou een “,parafencultuur” in stand houden doordat de fractieleden voor al hun optredens toestemming nodig hebben van de fractievoorzitter. Ook toonde Rottenberg zich “gekwetst” door Wallage die Rottenberg verweten zou hebben “te rommelig op te treden” en zelfs zou hebben gezegd dat hij “beter kan oprotten”. Rottenberg was gisteravond niet aanwezig op het wekelijkse bewindsliedenoverleg van de PvdA.