Kennis is macht

Toen Hans Wijers nog consultant was, werkte hij onder meer voor papier- en verpakkingsgigant KNP BT. Wijers adviseerde bijvoorbeeld over het project M-2000, het saneringsplan voor het massiefkarton, waar de fusiepartners KNP en BT drie jaar geleden aan begonnen te werken. De resultaten van M-2000 vallen nu bitter tegen. Nieuwe ingrepen zijn niet uitgesloten. Deze week vertrokken al twee topmanagers in de overkoepelende verpakkingsdivisie wegens een conflict over het verdere beleid. Beleggers kozen eieren voor hun geld en verkochten hun aandelen KNP BT. De koers zakte naar een dieptepunt in de laatste twaalf maanden. KNP BT maakt zich zorgen.

De tegenvallers in M-2000 liggen niet aan Wijers, zo suste men in de (uitgedunde) bestuurstop van het concern deze week. Het Koninkrijk der Nederlanden moet niet de indruk krijgen dat de minister van economische zaken als consultant de plank missloeg.

Nu Wijers minister is, zijn de personele banden opgebloeid. Bestuursvoorzitter Rob van Oordt van KNP BT, die volgend jaar mei met pensioen gaat omdat hij dan 60 jaar is, wordt woensdag benoemd als commissaris bij Fokker, de vliegtuigmaatschappij die voor zijn voortbestaan vecht. En smachtend verlangt naar een investering van de Nederlandse overheid, in casu Wijers. Fokker schrikt er niet voor terug om met krantenadvertenties de publieke opinie te vermurwen om over de brug te komen.

De echte onderhandelingen tussen de overheid en grootaandeelhouder DASA over Fokkers toekomst spelen zich nu in de achterkamertjes af. Van Oordt en Wijers spreken elkaars taal. Beiden maakten carrière als consultant. Van Oordt deed het bij McKinsey. Wijers bij Horringa & De Koning. Als adviseurs weten zij dat kennis macht is, maar dat kennissen nog machtiger zijn.

    • Menno Tamminga