KALFSVLEESBURGERS MET SALIE [II]

In de serie van vijf recepten over hamburgers zijn grilleren of op de barbecue roosteren de beste bereidingswijzen.

Op deze manier krijgt u een burger die van buiten mooi bruin en van binnen heerlijk sappig is. Als u geen grill heeft en de barbecue voor de winter is opgeborgen, kunt U de hamburgers in een grote, zware koekepan bakken. In dat geval vet u de pan licht met olie in en verhit u hem op een middelhoog tot hoog vuur. Bak er de hamburgers in tot ze volledig gaar zijn, waarbij U ze regelmatig verschuift om te voorkomen dat ze aanbakken. Druk de hamburger echter nooit met een spatel aan, omdat u zo de heerlijke sappen er uitperst.

Voor vier tot zes personen:

4 eetlepels gedroogde boleten

1 kilogram kalfsgehakt

2 sjalotjes, gesnipperd

1 eetlepel rode wijn

1 eetlepel fijngehakte verse salie

zout en versgemalen zwarte peper

zachte boter

4 tot 6 pannini's (Italiaanse broodjes)

1 deciliter mayonaise, gemengd met 1 eetlepel fijngehakte verse salie

slabladeren

Week de gedroogde boleten circa 15 minuten in heet water, of tot ze zacht zijn.

Giet ze af (bewaar het vocht voor een ander recept), laat ze goed uitlekken en hak ze fijn. Doe de boleten in een kom met het kalfsgehakt, de sjalotjes, wijn, salie en royaal zout en peper. Kneed alles goed. Verdeel het mengsel in vier tot zes gelijke porties en vorm er burgers van. Verwarm de grill voor. Vet het rooster van een grillpan in met wat olie. Leg er de burgers op en zet onder de grill. Grilleer de burgers circa 5 minuten per kant, of tot ze volledig gaar zijn. Neem de burgers onder de grill vandaan en houd ze even warm onder aluminiumfolie. Snijd de pannini's doormidden, besmeer met wat saliemayonaise en schik er wat slablaadjes op. Leg daar een kalfsburger op en vervolgens de andere helft van de pannini. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean