Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Informatie over trein op bord langs autoweg A2

DEN HAAG, 24 NOV. Wie over de A2 in Limburg naar het noorden rijdt, kan binnenkort zien hoe laat hij in de Randstad aan zou komen, als hij de trein genomen had. Vanaf maart staat dat op een elektronisch bestuurd bord bij de afslag Urmond, richting Sittard.

Het bord zal aangeven dat er in Sittard een station is met 'P+R', hoe laat daar de eerstvolgende intercity naar de Randstad vertrekt, en wanneer deze aankomt in respectievelijk Utrecht en Den Haag. Bij het aangeven van de vertrektijd wordt rekening gehouden met automobilisten die alsnog besluiten de trein te nemen. Een reistijd tot het station met alle verkeerslichten op rood, tijd om een parkeerplaats te zoeken en tijd om een kaartje te kopen, zijn ingecalculeerd.

De installatie van het bord is een idee van Rijkswaterstaat Limburg die, aldus beleidsmedewerker F. Lavell, “informatie over de trein zo dicht mogelijk bij de automobilist” wil brengen. Overwogen is om op het bord ook de vermoedelijke reistijd met de auto aan te geven, inclusief oponthoud door files. Omdat die files kunnen oplossen in de tijd die nodig is om de Randstad te bereiken, werd daarvan afgezien. “Als blijkt dat de informatie niet betrouwbaar is, keert dat zich tegen je.”

Aangezien uit onderzoeken steeds weer blijkt dat automobilisten de treintijd te hoog inschatten, en de tijd die ze met autorijden kwijt zijn te laag, heeft Rijkswaterstaat Limburg hoge verwachtingen van het experiment. Daarbij gaat men ervan uit dat maar weinig automobilisten ter plekke zullen besluiten de trein te nemen, maar wel later, wanneer ze zich het verschil in reistijd realiseren. Het effect van het bord zal worden gemeten via de kaartverkoop en enquêtes, onder meer op het eerstvolgende benzinestation na de afslag. Op dit moment staan elke dag ruim vierhonderd auto's op het P+R-terrein van Sittard. “Dat zouden er zevenhonderd kunnen worden”, denkt Lavell.

De kosten van het bord, zo'n 130.000 gulden, worden opgebracht door Rijkswaterstaat Limburg, de NS en een aantal gemeenten, verenigd in de Vervoerregio Zuid-Limburg.