Gelderse Papier: negatief resultaat

APELDOORN, 24 NOV. De Gelderse Papiergroep, producent van speciale papiersoorten, is in de afgelopen zomermaanden onaangenaam getroffen door tegenvallende orderontvangsten. De onderneming heeft daarom haar winstprognose naar beneden toe bijgesteld.

De raad van bestuur verwacht “een belangrijk negatief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening”. De beurskoers van het papierconcern is deze ochtend met dertig cent gedaald tot 82,50 gulden.

Vorig jaar bedroeg de winst nog 18 miljoen gulden, inclusief een eenmalige bate van 9,5 miljoen uit de verkoop van Van Gelder Coatings. De bijstelling van het resultaat komt niet geheel onverwacht. In augustus, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, meldde de onderneming al een schamele halfjaarwinst van zes ton tegen 4,5 miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar. De voorspelling voor de tweede helft was weinig hoopgevend. Er werd een lagere winst na belasting uit gewone bedrijfsuitoefening voorzien dan in de eerste helft (1,6 miljoen gulden).

Van Gelder heeft maatregelen in petto om te komen tot “structurele kostenbesparingen” teneinde de concurrentiepositie te herstellen. Daardoor zullen ten laste van het resultaat over 1995 additionele voorzieningen worden getroffen. Volgens secretaris van de raad van bestuur W.H.L.A. Bouman zullen de voorzieningen worden ingezet voor een reorganisatie van de kostenstructuur van het concern. Nadere informatie over de maatregelen maakt het concern bekend tijdens de publikatie van de jaarcijfers op 18 januari 1996.

Omdat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat het groeiende verbruik van papier structureel zal veranderen, gaat de raad van bestuur ervan uit dat de vraag naar papier in de komende maanden het gebruikelijke niveau bereikt. Het papiergebruik is dit jaar met twee procent gestegen.

Volgens Bouman hebben bijvoorbeeld de drukkers de laatste tijd papier gehamsterd, omdat de prijzen ervan bleven stijgen doordat de grondstof cellulose duurder werd. Die prijsstijgingen, die zich in heel Europa voordeden, zijn inmiddels voorbij, en dus verwacht het bedrijf dat dit zogeheten stocking effect ten einde is. “De komende maanden” zullen de voorraden een normaal niveau hebben bereikt, aldus Bouman. Hij verwacht dat de drukkers voorraden aan het eind van het jaar versneld zullen verkleinen.

Gelderse Papier was in 1994 goed voor een omzet van 392 miljoen. Het bedrijf is voor veertig procent eigendom van papier- en kartonproducent KNP BT, die tevens een optie heeft op nog eens dertig procent van de aandelen. KNP BT liet eerder weten op zoek te zijn naar een koper voor deze aandelen. De grootaandeelhouder heeft de investeringsbank SBC Warburg ingeschakeld om een geschikte kandidaat te vinden.

KNP BT heeft zelf ook te lijden onder de malaise op de papiermarkt. Eerder deze maand maakte het concern bekend een netto kwartaalwinst te hebben bereikt die ver onder de verwachtingen lag. De winst steeg met slechts dertig miljoen (35 procent) tot 116 miljoen. KNP BT kondigde deze week een reorganisatie aan in de sector voor massiefkarton.