Foto

Felix Barker: Edwardian London

208 blz., Laurence King 1995, ƒ73,35

Oktober 1911: Winston Churchill spoedt zich na zijn benoeming als 'First Lord of the Admiralty' op weg naar koning George V. Het is een van de bijna 200 historische foto's in Edwardian London, een geschiedenis-in-foto's van de Britse hoofdstad ten tijde van het koningschap van Edward VII (1901-1910).

De foto's (de vroegste stamt uit 1897, de laatste uit 1914) variërend van stadsoverzichten en terloopse straattaferelen tot royalty-portretten die deels afkomstig zijn uit het eigen archief van het Britse koninklijk huis.

Wat ze vooral laten zien is hoe de Engelse hoofdstad onder Edward VII moderniseerde en zich ontworstelde aan de knellende puriteinse banden van het 'Victorianisme' van zijn moeder. Het havengebied werd aangepast aan de eisen van de immer uitdijende wereldhandel, de stad werd opgebroken om een einde te maken aan de dagelijkse files van vooral paardebussen, -taxis en -karren. In het straatbeeld verschenen music hall, bioscoop en de eerste arbeidsbureaus, het winkelend publiek vergaapte zich aan de etalages van Harrods en Marks & Spencer, het Londens symfonieorkest gaf zijn eerste concert. Ondertussen streden de suffragettes voor het vrouwenkiesrecht, en introduceerde premier Lloyd George wetten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en pensioenvoorziening.

Edwardian London werd samengesteld door de 78-jarige Felix Barker, die van 1937 tot 1981 als journalist en criticus werkzaam was bij de London Evening News, en al menig boek over de Engelse hoofdstad op zijn naam heeft staan. Tijdens de regeringsperiode van Edward werd fotografie gemeengoed in kranten, schrijft Baxter. Hij levert daarvan menig voorbeeld, maar of bovenstaande foto toentertijd al eens gepubliceerd werd, vermeldt hij niet. Wel noteert hij in een van zijn bijschriften dat sinds 1905 auto's wettelijk 30 km per uur mochten rijden.

    • Eddie Marsman