Fiat voor Amerikaans energieproject in India

NEW DELHI, 24 NOV. Een Amerikaans consortium en de regering van de Indiase deelstaat Maharashtra zijn het alsnog eens geworden over een cruciaal elektriciteitsproject, nadat de autoriteiten een eerder contract begin augustus eenzijdig hadden opgezegd omdat het voor hun te nadelig zou zijn.

Dit hebben Indiase kranten vandaag gemeld. Het project vormt de grootste buitenlandse investering in India tot nu toe. Maharashtra en zijn hoofdstad Bombay vormen economisch gezien de locomotief van India maar kampen met een snel toenemend tekort aan energie. De afzegging had het vertrouwen van de internationale zakenwereld in India ernstig geschaad.

Volgende week zullen beide partijen het nieuwe contract naar verwachting tekenen. Het Texaanse energiebedrijf Enron, met 80 procent veruit de grootste aandeelhouder in het Dabhol-consortium, zal nog deze week het Internationale Hof van Arbitrage in Londen verzoeken een procedure voor schadevergoeding wegens afzegging van het project tot nader order uit te stellen.

De kosten van het project zullen zeker 300 miljoen dollar lager uitvallen dan de 2,8 miljard dollar die aanvankelijk waren afgesproken. De bouw van een centrale met een capaciteit van 2015 Megawatt ten zuiden van Bombay, die in augustus al in volle gang was, kan nu worden voortgezet. In een later stadium zal Dabhol ook de leverantie van nafta-gas voor zijn rekening nemen.

Voor beide partijen lijkt de nieuwe overeenkomst gunstig. De deelstaatregering, bestaande uit de Bharatiya Janata Party en Shiv Sena, kan tegenover de kiezers volhouden dat ze de belangen van de burgers aanmerkelijk beter heeft gediend dan de vorige regering van de Congrespartij, die het contract in 1993 afsloot.

Ook heeft ze hiermee buitenlandse investeerders een duidelijk signaal gegeven dat er niet valt te sollen met de regering. Tegelijkertijd kan ze zo wellicht enigszins het vertrouwen van de internationale zakenwereld herwinnen.

Voor Enron en zijn partners in het consortium, General Electric en Bechtel, is het nog steeds van belang om voet aan de grond te krijgen in India. Enron wil graag zoveel mogelijk nafta-gas naar India exporteren vanuit Qatar, waar het een installatie bezit.

Veel waarnemers hadden de indruk dat het Dabhol-consortium in eerste instantie te zeer het onderste uit de kan had willen halen. Het nieuwe contract stelt Enron althans in staat de installatie in Qatar op winstgevende wijze te blijven gebruiken.

Indiase perscommentaren waren gisteren en vandaag zeer lovend over de deelstaatregering.