Eis van 4 jaar tegen rechter voor incest

ALMELO, 24 NOV. De officier van justitie in Almelo heeft gisteren vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 51-jarige kantonrechter uit Enschede. De man wordt ervan verdacht zijn vier dochters tussen 1980 en 1987 sexueel te hebben misbruikt. De meisjes waren toen tussen de vijf en 16 jaar oud.

De advocaat van de verdachte, M. Boekhorst, zei vanmorgen in zijn pleidooi dat het onderzoek van het openbaar ministerie aan alle kanten rammelde en dat de verdachte daardoor werd gedwongen zelf onderzoek te doen. Volgens Boekhorst is dat “zeer ongebruikelijk”, maar zijn cliënt zag geen andere uitweg door “alle suggestie, onderling overleg tussen de kinderen, tegenstrijdige verklaringen en opzettelijk gevormde valse herinneringen”.

Volgens de officier van justitie kwamen de slachtoffers er in de loop der jaren achter dat ze allemaal 'sexuele ervaringen' met hun vader hadden gehad. De oudere meisjes waarschuwden de jongere zusjes die na de scheiding van de ouders in 1985 voor een deel van de tijd bij hun vader woonden. De ervaringen begonnen met 'onder de douche tot verkrachtingen op eerste kerstdag'. Aanvankelijk besloten de zusjes te zwijgen en ook hun moeder niet op de hoogte stellen. Maar toen een van de jongste dochters (16) vorig jaar met kerst wederom door haar vader zou zijn verkracht, knapte er iets bij de kinderen en werden de ervaringen omgezet in beschuldigingen.

Op aandringen van de ex-vrouw van de verdachte, die zelf ook rechter is in Almelo, deden de dochters aangifte. Volgens de officier, R. van Heck, heeft de verdachte rechter puur voor zijn eigen genot misbruik gemaakt van de geestelijke afhankelijkheid van zijn dochters. De dochters liggen volgens haar nu “in de vernieling”. De verdachte ontkent alle beschuldigingen en zei dat alle sexuele handelingen met de kinderen hem vreemd zijn.

De verdachte vertelde dat hij misschien wat autoritair is geweest en dat zijn hand misschien soms te los had gezeten. Hij had een dochter weleens vrij hardhandig aangepakt. Zij viel toen met haar hoofd tegen de muur. Hij schrok en troostte het meisje door haar 'af te zoenen'. Dat dat nu wordt uitgelegd als sexueel misbruik, is volgens hem niet te pareren. Hij meent dat er sprake is van een complot dat zijn dochters tegen hem smeden.

De officier van justitie wees elke vorm van complot van de hand. “De familie hing als los zand aan elkaar en er werd nauwelijks met elkaar gesproken, laat staan over incest”, aldus Van Heck. Advocaat Boekhorst zei vanochtend dat het OM bij het onderzoek had gekozen voor een a-selectieve benadering. Zelfs de getuige-deskundige, prof. W.A. Wagenaar, werd door de verdediging geraadpleegd.

De verdachte vindt gebrek aan bewijs niet voldoende, hij meent dat de rechtbank zijn onschuld kan aantonen. De verklaring voor de aangifte van de dochters zou, zo zei de raadsman vanochtend, moeten worden gezocht in het feit dat de kinderen zich door hun vader voelden afgewezen.

“Zij weten zich geen raad met hun leven en proberen daar een verklaring voor te vinden. Maar wie zoekt nou de verklaring bij zichzelf? Dat doet niemand. En toen bij de gedachte aan verhalen van vroeger het woord misbruik viel, was de oplossing in zicht. Ieder afwijkbaar gedrag werd verklaarbaar en de vader had de schuld.” Boekhorst vroeg de rechtbank zijn cliënt op alle punten vrij te spreken.