Cyclische waarden trekken zich op aan vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 24 NOV. Nadat de afgelopen dagen vraag naar defensieve waarden de overhand had, waren het vooral cyclische fondsen die zich wisten op te trekken aan de vriendelijke stemming die ook vandaag op de beursvloer werd tentoongespreid. Vlak na het middaguur wees de AEX-graadmeter op een lichte koersverbetering. De index stond toen op 466,99, een stijging van 3 punten.

AMSTERDAM Aandelen als Hoogovens (staal- en aluminium) en DSM (chemie) wisten aardig te stijgen. DSM klom met een rijksdaalder tot 126,80 gulden en Hoogovens werd negentig cent hoger gewaardeerd op 52,70 gulden. Eerder op de ochtend noteerde het aandeel zelfs op 53,70 een winst van 1,90.

Defensieve waarden als VNU en Heineken hebben de afgelopen weken al een aardige rit achter de rug. De Haarlemse uitgever VNU noteerde vanochtend toch nog 1,70 gulden hoger op 229,70. Heineken echter gaf 1,20 gulden prijs.

Opvallend was de koersstijging van Gist-brocades (biotechnologie). Het Delftse aandeel was zeven dubbeltjes beter op 46,60 gulden. Op de vloer deden weer eens overnamegeruchten de ronde, nu vanuit Angelsaksische hoek. Het aandeel liet na twee uur handelen een flinke omzet zien van 235.000 stuks (dubbeltelling).

De vriendelijke stemming op de beurs vond haar oorzaak in de vrij stabiele dollar die boven de 1,58 gulden noteerde en in een tot twee dubbeltjes betere obligatiemarkt. Ook de omliggende aandelenbeurzen in Europa voeren er vanochtend wel bij, de koersen in Londen vertoonden een winst van meer dan twintig punten en die in Frankfurt stegen zes punten boven het slot van donderdag.

Philips liet vanochtend 1,60 koerswinst zien op 59,10. Akzo Nobel steeg 2,10 tot 176,30. Koninklijke Olie noteerde een dubbeltje hoger op 205,50 en Unilever werd onveranderd verhandeld op 203,20 gulden.

In de financiële hoek profiteerde ING ook vandaag op zijn bericht van donderdag dat de netto winst over de eerste negen maanden met 15 procent was gestegen. Het aandeel liep 1,90 gulden op tot 102,80 gulden. De winstprognose voor het hele jaar heeft ING bijgesteld van “hoger” naar“duidelijk hoger”. De koers van ABN Amro liep eedrachtig tachtig cent op tot 71,60 gulden.

Elders op de markt herstelde Sphinx wat van de forse klappen van de afgelopen dagen. In reactie op de tegenvallende winstcijfers was het aandeel zelfs afgedaald tot 29,50. Tegen het lunchuur noteerde de sanitairproducent 1,20 hoger op 30,30 gulden. De technische groothandel Otra zakte opnieuw in. Het fonds daalde nu met 7 gulden tot 278 gulden. Eerder deze week maakte Otra bekend te kampen te hebben met een aarzelende markt, vooral in Duitsland. Nutricia werd 1,10 hoger gewaardeerd op 121,10 gulden.

Gelderse Papier was dertig cent lager op 82,50 gulden. De papierproducent verwacht over geheel 1995 verlies als gevolg van tegenvallende vraag, zo werd bekendgemaakt. In de koers van de Amerikaanse dollar bleek weinig verandering te zijn gekomen. De muntsoort noteerde 1,5825 gulden tegenover 1,5810 aan het eind van de handel van donderdag.

Vanuit de Verenigde Staten kwamen geen impulsen omdat daar de markten donderdag dicht bleven in verband met de viering van Thanksgiving Day. Donderdag werd er in Japan evenmin gehandeld. Vrijdag stelde de dollarhandel daar niet al te veel voor, omdat veel handelaren de voorkeur gaven aan een lang weekeinde. Ook in de VS is dat het geval, zodat kalmte zal blijven overheersen.

Het pond sterling, dat donderdag omhoog ging, was vrijwel onveranderd lager. 's Morgens stond de koers op 2,4730 gulden. Op de voorgaande dag was de munteenheid de markt uitgegaan op 2,4740. De Franse franc werkte zich omhoog van 32,50 (per honderd) tot 32,54. Frankrijk wordt geplaagd door stakingen.

NEW YORK De financiële markten in de Verenigde Staten waren gisteren gesloten wegens de viering van Thanksgiving Day.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo deed het na de vrije donderdag rustig aan. Het Nikkei-koersgemiddelde 225 fondsen daalde met 24,61 punten tot 18.215,23. Veel handelaren waren afwezig om er een lang weekeinde van te maken.