Coach De Vegt wint geding schaatskleding

ROTTERDAM, 24 NOV. Wopke de Vegt heeft het kort geding tegen de Nederlandse schaatsbond (KNSB) gewonnen. De coach van Rintje Ritsma mag van de president van de rechtbank in Utrecht, mr. P. Broekhoven, tijdens officiële wedstrijden langs de baan in kleding van de privé-sponsor coachen. De KNSB wilde dat hij in schaatspakken van de KNSB-sponsors (Aegon en Deloitte & Touche) zou verschijnen.

De rechtbankpresident deed vanochtend uitspraak in het kort geding dat gisteren diende. Het was door De Vegt, Ritsma en de Top Sports Group tegen de KNSB aangespannen. Mr. Broekhoven legde de schaatsbond een dwangsom op van 250.000 gulden voor elke keer dat de bond De Vegt tracht te dwarsbomen in de uitoefening van zijn werk. Een poging van de rechtbankpresident, gisteren, de partijen tot een compromis te bewegen mislukte.

Aegon, hoofdsponsor van de KNSB, reageerde vanochtend ontstemd over het feit dat het tot een kort geding is gekomen. “Wij sponsoren schaatsen omdat daar een positieve uitstraling van uitgaat. Dat kun je van een twistpartij voor de rechter niet zeggen”, aldus P. van de Geijn, lid van de raad van bestuur, in een verklaring. “Er zijn namens ons standpunten in het kort geding naar voren gebracht die de onze niet zijn. Wij maken ons zorgen over de bestuurlijke gang van zaken bij de KNSB.”

De Vegt, die in Berlijn verblijft voor de eerste wedstrijden om de wereldbeker, reageerde diplomatiek op het vonnis. “Ik distantieer me van elk hoera-gevoel”, aldus de coach. “Daarvoor zijn in de persoonlijke sfeer te veel vervelende dingen gebeurd. Ik was akkoord gegaan met het compromis van een neutrale outfit. Ik ben voorstander van een goede samenwerking met de KNSB.”

De KNSB liet gisteren bij monde van raadsman mr. Eric Vilé weten niet langer bereid te zijn consessies te doen aan de privé-ploeg (Sanex) van Rintje Ritsma. “De bond heeft de ploeg al heel veel ruimte geven, maar ze willen nu de hele hand. Vooral met het oog op de sponsors is de schaatsbond niet bereid die laatste anderhalve vinger ook te geven.”

De Vegt wilde als coach bij internationale wedstrijden in de kleding van de Sanex-ploeg van de Europees- en wereldkampioen op het ijs staan. Volgens mr. Knijff, raadsman van de Sanex-ploeg, kan de KNSB niet bepalen welke kleding De Vegt moet dragen, omdat de coach niet bij de bond onder contract staat. Hij betaalt bij internationale wedstrijden al zijn rekeningen zelf. Knijff: “Hij krijgt geen vergoeding van de KNSB. Waarom kan de bond dan wel eisen dat De Vegt in de kledij van de bond op het ijs moet staan. Hij is geen lid van de KNSB.”