Brazilië wil geen radars VS voor Amazone-gebied

RIO DE JANEIRO, 24 NOV. De Braziliaanse Senaat heeft woensdag de uiterste termijn laten verlopen van een Amerikaans aanbod voor de levering van elektronische apparatuur ter waarde van 1,4 miljard dollar om het gehele Amazone-gebied te kunnen observeren.

De keten van negentien radarstations en andere sensoren - in Brazilië bekend als SIVAM - was bedoeld om bewegingen van drugssmokkelaars, illegale goudzoekers en eventuele guerrillastrijders te kunnen opsporen. Het project is in Brazilië sterk omstreden. Veel politici noemen de radarketen een “neokolonialistisch Amerikaans project”. Zij zeggen te geloven dat de Verenigde Staten er ten eigen bate mee zullen kunnen spioneren. Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou tevens blijken dat een Braziliaanse vertegenwoordiger van de leverancier, het bedrijf Raytheon, smeergeld heeft betaald aan het Braziliaanse parlementaire comité dat de aankoop moest goedkeuren. De vermeende smeergeldaffaire heeft inmiddels geleid tot het ontslag van de minister van defensie. (AP)