Boedapest roept gezant terug

BRATISLAVA, 24 NOV. Hongarije heeft zijn ambassadeur in het buurland Slowakije “voor overleg” teruggeroepen. De maatregel is een vorm van protest tegen de nieuwe Slowaakse taalwet, die naar het oordeel van Boedapest de Hongaarse minderheid in Slowakije discrimineert.

De Hongaarse regering, die dit gisteren bekendmaakte, liet weten niet van plan te zijn de relaties met Slowakije te bevriezen. Na het overleg met zijn regering moet ambassadeur Jenö Boros naar Bratislava terugkeren. Maar hoe lang het overleg zal duren, is niet bekendgemaakt.

Hongarije heeft herhaaldelijk protest aangetekend tegen de nieuwe Slowaakse taalwet, die het de 600.000 Hongaren in het zuiden van Slowakije verbiedt in het contact met autoriteiten hun moedertaal te gebruiken. Vertegenwoordigers van de Hongaarse minderheid - Hongaarse leden van het Slowaakse parlement - hebben gisteren een klacht ingediend bij de Raad van Europa. Daarbij hebben ze gewezen op het “gevaar van assimilatie” waaraan de Hongaren in Slowakije zouden blootstaan. (AFP, AP)