'Berlusconi betaalde oud-premier Craxi'

ROME, 24 NOV. De Milanese justitie zegt geheime betalingen te hebben ontdekt van de Fininvestgroep van oud-premier Silvio Berlusconi aan oud-premier Bettino Craxi. Tegen een topmanager van Fininvest is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Het is voor het eerst dat de Milanese justitie een direct verband legt tussen Berlusconi en Craxi. De twee zijn vrienden, maar Berlusconi heeft steeds ontkend dat hij iets te maken heeft met de smeergeldschandalen waarvan de voormalige socialistische leider wordt verdacht. Toen hij in de jaren tachtig premier was, heeft Craxi Berlusconi beschermd en geholpen bij de opbouw van zijn televisie-imperium. Fininvestmanager Giorgio Vanoni, verantwoordelijk voor de zaken die Fininvest in het buitenland doet, zou in 1991 vijftien miljard lire, nu ongeveer vijftien miljoen gulden, hebben overgemaakt aan Craxi. Volgens de justitie gaat het hierbij om illegale financiering van een politieke partij. Een derde van het bedrag zou om onduidelijke redenen zijn gerestitueerd door Craxi. Het geld is overgemaakt door een Panamese maatschappij, All Iberian. Deze betaling is volgens de justitie niet terug te vinden in de boeken van Fininvest. Het geld zou eerst op een Zwitserse rekening zijn terechtgekomen, en daarna op een bank in Luxemburg die ook in andere corruptiezaken van Craxi een rol speelt. Berlusconi heeft gisteravond gereageerd met een boze verklaring. Hij ontkende dat iets onrechtmatigs is gebeurd. Hij noemde het arrestatiebevel illegitiem en passend in een politiestaat. Berlusconi zei dat de justitie actie tegen hem onderneemt omdat er wordt gesproken over vervroegde verkiezingen. Fininvest wees er in een verklaring op dat All Iberian geen deel uitmaakt van de groep en regelmatig wordt gebruikt voor internationale transacties. Het bedrijf bevestigt dat in 1991 tien miljard lire is overgemaakt, maar voegt daaraan toe dat het gaat om een betaling aan een niet met name genoemd Nederlands bedrijf in verband met een contract voor film- en tv-rechten. Het Nederlandse bedrijf zou onderdeel zijn van een “bekende internationale actor in de film- en tv-sector”.

Vanoni was gisteren in het buitenland. In deze zaak zijn ook arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Craxi, die zich schuilhoudt in zijn villa in Tunesië, tegen Mauro Giallombardo, een persoonlijk secretaris van Craxi die veel financiële zaken heeft geregeld; en tegen Giorgio Tradati, een andere medewerker van Craxi, die de rekening in Zwitserland beheerde. Alleen Tradati kon worden gearresteerd.