Zwitserse bank koopt Holec

Niet bekend

De melding van de verkoop is gedaan op basis van de fusievoorschriften van de SER dat de verkoop van een bedrijf moet worden gemeld als “de verwachting gewettigd is dat er overeenstemming zal worden bereikt”. De overname moet voor het eind van dit jaar uitgevoerd zijn, zo heeft Begemann vanochtend meegedeeld. De activiteiten van Holec Power Protection (beschermingsapparatuur voor stroomstoringen; 150 medewerkers, 40 miljoen gulden omzet), een dochter van Holec International, blijven bij Begemann.

In het afgelopen eerste halfjaar daalde de netto winst van Begemann met meer dan tweederde tot 2,2 miljoen gulden. Het industriële concern (jaaromzet 1,67 miljard gulden) moet voor ongeveer 200 miljoen gulden bezittingen en dochters verkopen om zijn bankschulden te verminderen. In het eerste halfjaar verkocht Begemann al de cd-fabrieken van Docdata voor een bedrag van 67 miljoen gulden aan een consortium van participatiemaatschappijen onder leiding van CVC Capital. De afgelopen maanden liet Begemann twee dochterbedrijven (een in Nederland, een in België) failliet gaan omdat het concern geen perspectieven meer zag voor deze bedrijven.

Er waren veel kandidaten voor Holec International. “Een stuk of tien à twaalf”, aldus Begemann-adviseur en grootaandeelhouder J. van den Nieuwenhuyzen vanochtend. Eerder waren er berichten dat een consortium van participatiemaatschappijen onder leiding van Alpinvest nummer een lag in de race om Holec International. UBS heeft volgens Van den Nieuwenhuyzen de intentie uitgesproken om Holec International drie tot vijf jaar in haar participatieportefeuille te houden.

Begemann verkocht eind vorig jaar het Amersfoortse Holec Hoogspanning, tot dan toe ook onderdeel van Holec International, aan het Oostenrijkse concern Elin. Holec International heeft na enkele moeilijke jaren de weg omhoog weer gevonden. Vorig jaar eindigde het bedrijf nog op een verlies van 5 miljoen gulden op een omzet van 450 miljoen gulden. Bij een reorganisatie in 1994 zijn 300 banen geschrapt. Dit jaar zal waarschijnlijk weer winst worden gemaakt, zo verwacht Begemann.

Voor heel 1995 geeft Begemann geen concrete verwachting van het netto resultaat van het concern. De resultaten op de verkoop van dochters “zullen voor een belangrijk deel het resultaat over 1995 bepalen”, aldus Begemann in het in september verschenen halfjaarbericht.