Zakenman wuift met wild gebaar agent weg

HAREN, 23 NOV. Met een arm hangend uit zijn Opel Omega rijdt hij over de parkeerplaats. “Ze moeten jullie allemaal ontslaan”, roept hij de agenten nog net verstaanbaar toe. Hij drukt het gaspedaal vol in en stuift de lege A28 op. De man heeft haast.

Niet alle automobilisten hadden gisteren begrip voor een actie van tweehonderd politieagenten op parkeerplaats de Witte Molen in het Groningse Haren. De agenten haalden net voor de avondspits weggebruikers van de weg en deelden snert uit. Omdat minister Dijkstal de politie een “snert-CAO wil opdringen” en omdat “Nederland zonder gemotiveerde politie in de soep loopt”. Er ontstonden files van meer dan tien kilometer op de snelweg tussen Groningen en Assen.

Het was een van de eerste acties van de politie waar het publiek hinder van ondervond. Eerder op de dag had de politie op de A7 bij Zaanstad het verkeer ontregeld. In Noord-Nederland werd ook op de provinciale weg tussen Beilen en Drachten en bij de Afsluitdijk erwtensoep uitgedeeld, maar daar viel het oponthoud voor de automobilisten mee.

Op de parkeerplaats in Haren zijn de meeste bestuurders positief over de soepactie. “Prachtig.” “Ludiek.” “Ik ben dol op snert.” “Iedereen moet vechten voor zijn brood.” Een echtpaar uit Groningen is zelfs speciaal omgereden om even te komen kijken. Een veevervoerder waarschuwt de agenten, intussen vissend naar de stukken worst. “Dit is nog leuk, maar als jullie de boel echt gaan blokkeren gaat het fout. Dan krijg je alleen maar ergernis.” Tien minuten oponthoud is niet zo erg, zegt hij. “Zolang de dieren maar binnen tweeëneenhalf uur de auto uit zijn. Anders krijg ik problemen.” Een zakenman in een BMW wuift met een wild armgebaar een agent weg die hem een pamflet wil geven. Pas na enig aandringen zoemt het raam naar beneden. Hij pakt zijn telefoon en zegt: “Vraag maar aan mijn baas wat die er van vindt. Nu moet ik zo meteen harder rijden en krijg ik een bon. Puur machtsmisbruik.” Heeft net heel Nederland zich druk gemaakt over een gekantelde vrachtwagen en de daardoor veroorzaakte verkeerchaos, gaat nu de politie zelf voor files zorgen. Hij begrijpt er niets van. “Bij acties van boeren en tuinders roepen we de politie er bij. Wie moeten we er nu bij halen?”

Bij de actievoerders is niet minister Dijkstal de meest besproken persoon, maar de Groningse burgemeester en korpsbeheerder H. Ouwerkerk. Hij heeft ze een dag eerder op de Grote Markt toegesproken. Met minachting, zegt agent J. Arends. “Dat toontje van hem. Hij behandelde ons als kinderen.” Het steekt dat hij weinig sympathie toonde en dat hij ze voorhield dat ze er maar 38 gulden op achteruit gaan. “Hij kan niet rekenen. Het kan oplopen tot 500 gulden in de maand.”

Drie kwartier eerder dan gepland wordt de actie gestaakt. Volgens actieleider J. Pijper kunnen zich anders in de avondspits gevaarlijke situaties voordoen. “Wij hebben ons doel bereikt. De actie is geslaagd.” De politie deelde 2.000 koppen snert uit. De Keuringsdienst van Waren kwam nog even langs. De soep was goed.