'We zijn jaloers, Ajax zet Madrid voor schut'

MADRID, 23 NOV. Een lesje voetbal. De Spaanse kranten hebben na afloop van de ontmoeting tussen Real Madrid en Ajax geen moeite de totale nederlaag te erkennen. “De Europees kampioen verplettert Madrid”, kopte het sportblad AS. “We zijn jaloers”, opende het concurrerende Marca. “Ajax zet Real Madrid voor schut”, aldus het Barcelonese El Mundo Deportivo. “Bedankt Ajax, voor dit voetbal!”

In kroegen, op straat en onder taxi-chauffeurs was de reactie eensluidend: Ajax was op alle fronten superieur en Madrid kwam er met nul-twee bepaald genadig af. Het hadden eigenlijk twee goals meer moeten zijn, zo erkenden de voetbalcommentatoren. De Amsterdammers waren heer en meester op het veld van het stadion Bernabéu. De bal, het spel, de strategie: op geen enkel punt konden de Madrilenen ook maar tippen aan de kwaliteit van de Ajacieden.

Moest het Madrileense publiek de eerste helft al blazend en zuchtend toezien hoe de thuisclub onder de grasmat werd geschoffeld, in de tweede helft kwamen zelfs de brulkoren en semi-fascistische armbewegingen in het supportersvak van de 'Ultra Sur', de F-side van Madrid, stil te liggen. Verbaasde Ajax-supporters waren er getuige van dat het publiek de Amsterdamse club na het laatste fluitsignaal beloonde met een warm applaus.

Niet iedereen reageerde na afloop even sportief. Ambassadeur Baron Bentinck van Schoonheten, die de wedstrijd had gevolgd samen met de nieuwe Real-voorzitter Lorenzo Sanz, moest buiten het stadion het vege lijf redden nadat een supporter hem een blauw oog had geslagen. “Ik had vergeten mijn Ajax-sjaaltje af te doen”, aldus de ambassadeur. Twee Ajax-supporters, vader en zoon, raakten gewond nadat ze door Ultra Sur-supporters met een knuppel waren geslagen.

Maar over het algemeen bleven de ongeregeldheden beperkt tot incidenten en overheerste het besef dat er voor Real Madrid weinig eer was te behalen. “We kunnen er kort over zijn”, aldus een van de commentaren. “Ajax is beter, veel beter dan Madrid en daarmee uit.”