Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Theater

Voorkeur; Theater

DE MENSENVRIEND Cabaretesk eenmanstoneel met Erik van Muiswinkel als een praatjesmaker die zichzelf op komische wijze in de nesten heeft gewerkt. 25 nov Oudenbosch Cultureel Centrum, 27 nov Assen De Kolk, 29, 30 nov Utrecht Stadsschouwburg.

BACH MOVES Het gevarieerde reisprogramma waarmee Het Nationale Ballet t/m 30 november in ons land optreedt, bevat - naast 'Kammermusik no. 2' van George Balanchine en Toer van Schayks 'De omkeerbaarheid van roest' - een nieuw, werk van de jonge choreograaf Ted Brandsen. 'Bach Moves' is een pittig en speels muziekballet gemaakt voor vijf paren, waarvan er twee centraal staan in enkele mooi uitgewerkte duetten. 23 nov Nijmegen Stadsschouwburg, 24 nov Arnhem Schouwburg, 28 nov Venlo De Maaspoort, 29 nov Eindhoven Stadsschouwburg, 30 nov Heerlen Stadsschouwburg.

WIE VERMOORDDE MARY ROGERS Door Orkater. Feestelijke voorstelling, balancerend tussen kameropera en toneelstuk, over de beroemde moord op het sigarenmeisje Mary Rogers in New York, 1841. Edgar Allan Poe, die over de zaak een verhaal schreef, wordt ervan verdacht zelf de moord te hebben gepleegd. Met Porgy Franssen, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok. 24 nov Alkmaar de Vest, 25 nov Gouda Goudse Schouwburg, 28 nov Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 29 en 30 nov Breda Chassé Theater.

ROUWKOST Hilarisch realisme uit het rijtjeshuis-universum. Homoseksuele broer, verloederde zus en drie 'tantes', die de cliché-taal van schrijver Bert Edelenbos op natuurlijke wijze uitspreken. 'Ze is hem daarna niet meer terwille geweest' - dat soort uitdrukkingen. Een uitstekende lunchpauzevoorstelling. 24 t/m 30 nov (beh za ma) Amsterdam Bellevue.

MULTIPLE EXPOSURE Brenda Daniëls, de godin van de Amerikaanse moderne dans, brengt een soloprogramma met eigen choreografieën en werk van anderen. 'Multiple Exposure' geeft haar alle gelegenheid om de perfecte beheersing te demonstreren van haar lange lichaam dat moeiteloos elke nuance in de beweging te voorschijn tovert. 24 nov Nijmegen O 42, 25 nov Groningen Het Kruithuis.

HERMANS' HAND Muziektheater-regisseur Dick Raaijmackers continueert zijn onderzoek naar de val. Fabelachtige imitatie van de schrijver W.F. Hermans door Hans Dagelet, waarin Hermans naar een schrijfmachine reikt en in opperste vertraging raakt met behulp van een stoommachine. T/m 26 nov. Gasfabriek, Haarlem.

4XLIEFDE De verleidingskunsten van Introdans Educatief laat de harten sneller kloppen bij dansvriendjes en hun ouders. Ohad Naharin, Hans van Manen, Nils Christe en Jean-Christophe Maillot spelen een geraffineerd spel op het thema 'liefde'. 25 nov Hengelo Schouwburg.

EZELKABINET Met steeds een andere groteske kop op hun tengere lijven laten Geerten ten Bosch en Harriët van Reek een vreemd soort carnavalsstoet voorbij trekken in een soort poppenkast voor volwassenen. Ongepolijst en eigenzinnig beeldend theater, dat overwegend verwijst naar de vergeefsheid van het bestaan. 24 nov Rotterdam Schouwburg.

EN VERDER Introdans met werk van Jean-Christophe Maillot, Conny Janssen en Ton Wiggers op 24 nov Veenendaal De Lampegiet; Tip top met Jenny Arean en Joost Prinsen. 24 nov Amsterdam De Meervaart, 25 nov Rijswijk Schouwburg, 28 nov Eindhoven Stadsschouwburg, 30 nov Middelburg Stadsschouwburg; You're the top met Willem Nijholt. 24 nov Groningen Stadsschouwburg, 25 nov Leiden Stadsschouwburg, 28 nov Haarlem Stadsschouwburg; Rembrandt was mijn buurman met Ton Lutz. 24 nov Veldhoven De Schalm, 29 nov Den Bosch Theater aan de Parade; Met een Breierdeck door Hans Teeuwen. 24 nov Spijkenisse De Stoep, 25 nov Vossemeer De Vossekuil, 29 nov Middelburg Schouwburg, 30 nov Helmond 't Speelhuis.