Voorkeur; Galerie

STIJN PEETERS Voor Stijn Peeters zijn klassieke landschapschilderijen altijd het vertrekpunt. In een tiental grote en kleine doeken laat hij zien hoe met behulp van flinterdunne vegen en centimeter dikke dotten verf een suggestie van spiegelvijvers, bossages en eindeloze verten opgeroepen kan worden. T/m 23 dec. Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

ULAY Sinds half september heeft Art Affairs de plaats van Apunto ingenomen in het galeriecomplex aan de Lijnbaansgracht. In de pijpenla wordt na Sjoerd Buisman nu Ulay tentoongesteld. 'Herinneringsbeelden' aan de Duitse Wende stelt de kunstenaar er nu tentoon: een tiental groot formaat dia-positieve foto's van in de oorlog beschadigde gebouwen in het centrum van Berlijn. Spookachtig verstild tonen de zuilen hun littekens. T/m 16 dec. Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

JAPANSE FIGUREN Ferd van Dieten liet zijn vaste Japanse exposant, Yoshitomo Nara, twee andere Japans georiënteerde kunstenaars uitnodigen: de Japanner Kenji Yanobe en Amerikaan Charles Worthen. Alle drie de kunstenaars zijn opgegroeid in een neonverlichte wereld vol cartoons en geweld. Hun kunst geeft daar de weerslag van: zij ontroert, verontrust en wekt de lachlust op. T/m 13 dec. Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 12-18u, zo 14-18u.

VIDEO-SKULPTUR In het Atrium van het nieuwe Stadhuis in Den Haag wordt een overzicht gepresenteerd van videokunst in Duitsland sinds 1963. Daarbij zitten voorlopers als Nam June Paik en Wolf Vostell, maar ook jongere kunstenaars als Anna Anders en Birgit Brenner. De vele televisies die daarmee in deze openbare ruimte zijn verschenen creeëren een merkwaardig contrast. Video-Skulptur in Deutschland seit 1963. Met o.a. Nam Jun Paik, Wolf Vostell, Marcel Odenbach, Ulrike Rütenberg, Jeffrey Shaw en Franziska Megert. T/m 2 dec.Atrium Stadhuis, Spui 70, Den Haag. Ma t/m za. 9-18u.

MARIEKE VAN DER LIPPE De domme-blondje-moppen hebben nu ook al hun intrede gedaan in de beeldende kunst. Marieke van der Lippe laat er tientallen zien op een van de video's die ze exposeert in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Van der Lippe solt vaker met karikaturale beelden van vrouwen. Barbie geeft fitness-les en beantwoordt elke vraag met geweldig of fantastisch; Marilyn Monroe discussieert over haar gewicht. Alleen de opnamen van fraai verlichte kermistoestellen vallen uit de toon. Naast deze drukke video's lijken de schilderijen van Anuli Croon extra grijs en stil. T/m 3 dec. Centrum Beeldende Kunst, Villa Alckmaer, Westersingel 83, Rotterdam. Wo t/m zo 12-17u.

EN VERDER Margriet Smulders en Frank Bezemer: De tuin t/m 30 nov. Galerie Suzanne Biederberg (O.Z. Voorburgwal 223) Amsterdam; beelden van Thomas Grünfeld t/m 23 dec. bij Galerie Ardi Poels in Maastricht; Nowhere, installaties van Japanse en Nederlandse kunstenaars t/m 17 dec. bij Apollohuis, (Vestdijk 80a) in Eindhoven; foto's van Tina Barney en Corinne Noordenbos t/m 3 dec. bij galerie Snoei in Rotterdam; Transportkisten van oa Jac Bisschops en Nicolas Dings t/m 9 dec bij Art Kitchen (Herengracht 160) in Amsterdam; video, grafiek en objecten van Marijke van Warmerdam t/m 29 nov bij galerie Van Gelder (Planciusstraat 9a) in Amsterdam; Kiki Lamers t/m 3 dec bij Bloom (Bloemstraat 150) in Amsterdam; beelden van Michael Jacklin t/m 2 dec bij Slewe (Kerkstraat 105a) in Amsterdam.