Voorkeur; Films

BRIEF ENCOUNTER Geraffineerd meesterwerk van David Lean uit 1945 , heruitgebracht in nieuwe kopie. Twee doodgewone forensen met elk hun eigen gezin worden verliefd op elkaar. Ze hebben het geluk voor het grijpen, zou je zeggen, maar ze geven het terug. Zeer Engels, zeer subtiel spel. Celia Johnson en Trevor Howard in de rol van hun leven. Haags Filmhuis; Gouda, Filmhuis (do vr).

A BRONX TALE Innemend regiedebuut van Robert De Niro naar de autobiografische jeugdherinneringen van Chazz Palminteri, die tevens de rol van de door een negenjarig jongetje van een veroordeling geredde gangster vertolkt. Tegenover hem staat De Niro als hardwerkende vader van het nieuwe Mafia-protégé'tje, dat zich laat charmeren door het charisma van de geslaagde boef. Een genuanceerd portret van een opvoeding in een gezellige en tegelijk gevaarlijke buurt, waar het slechte voorbeeld ook zijn goede kanten heeft. Haarlem, Filmschuur; Dordrecht, Cinode (vanaf za).

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Amsterdam, Kriterion; Zwolle, Filmhuis (vr za).

CITIZEN KANE Evergreen uit 1941, het filmdebuut van Orson Welles, over leven en dood van een krantenmagnaat. Nijmegen, Cinemariënburg.

IL CONFORMISTA In Bernardo Bertolucci's grandioos gefilmd schouwspel van onzekerheden zoekt een Romeinse intellectueel tevergeefs zijn heil in totale aanpassing aan de fascistische samenleving (1971). Nijmegen, Cinemariënburg.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario,droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (onder meer van Joe Mantegna en Julie Kavner) zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Scheveningen, Utrecht, Venlo, Wageningen.

HEAVENLY CREATURES Horrorspecialist Peter Jackson buigt zich op bijna lichtvoetige toon en vol zwarte humor over de gruwelijke moord, die in het repressieve Nieuw Zeeland van de jaren vijftig door twee hartsvriendinnen op de nietsvermoedende moeder van één van hen werd gepleegd. In plaats van het vleesgeworden kwaad worden uitbundige, enigszins hysterische maar begaafde meisjes getoond, die op een ongelooflijke manier ontsporen en tegelijk lachwekkend en sympathiek, ontroerend en angstaanjagend zijn. Venray, Studio 2.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter; Middelburg, St. Cinema.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Amsterdam, The Movies 4; Groningen, Pathé 9; Den Helder, Zevenskoop; Middelburg, Schuttershoftheater.

ROSEMARY'S BABY Roman Polanski's huiveringwekkende verfilming van Ira Levins roman over hekserij in het New York van 1968. Amsterdam, Cinecenter.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een geraamte in de kast (Forest Whitaker). In 11 theaters.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Kriterion en Cinecenter; Utrecht, Springhaver; Groningen, Movies; Arnhem, Filmhuis (do vr za); Leiden, Kijkhuis (di).

EN VERDER Casablanca (Breda, Chassé Cinema (zo ma); Ed Wood (Winterswijk, Scopein Blauw); Procedure 769 (Groningen, Filmhuis Liga 68 (vr za nacht); Bullets over Broadway (Sittard, Het Domein); Apollo 13 (32 theaters), Batman Forever (Amsterdam, Utrecht, Harlingen), Clerks (Dordrecht, Alkmaar, Zevenaar), Doornroosje (Heerenveen, Sittard, Enkhuizen, Heemskerk, Zandvoort, Woerden), Lang leve de koningin (18 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Hengelo), Reservoir Dogs (Amsterdam).