Volleybalploeg wint eenvoudig van Zuid-Korea

ROTTERDAM, 23 NOV. Het Nederlandse volleybalteam heeft vanochtend met 3-0 van Zuid-Korea gewonnen. Na de slijtageslagen tegen Cuba en Brazilië was Oranje wel weer eens toe aan een makkelijke wedstrijd. In Kagoshima waren na anderhalf uur de setstanden 15-4, 15-9 en 15-11. Oranje staat in het toernooi om de World Cup achter het ongeslagen Italië op een tweede plaats.

Nederland speelde niet in de gebruikelijke formatie. Guido Görtzen werd na de kramp in de benen, die hij tegen Brazilië opliep, aan de kant gehouden. Voor hem speelde Brecht Rodenburg mee. De Zuidkoreanen toonden zich zoals altijd taaie opponenten, maar bleken toch geen partij voor Oranje. Alleen in de derde set had Nederland de nodige moeite. Bondscoach Joop Alberda bracht toen routinier Jan Posthuma in het veld.

Eerder op de dag behaalden de Verenigde Staten een afgetekende 3-0 zege op Cuba. Dat is een gunstige uitslag voor Oranje. Cuba is een naaste concurrent in de strijd om de olympische kwalificatie. De bovenste drie landen in Japan plaatsen zich voor Atlanta. De ploeg van de VS is als thuisland al gekwalificeerd, maar haar wedstrijden tellen wel mee voor de stand. De ploeg van Alberda zou het zich door de nederlaag van Cuba nu zelfs kunnen permitteren om zondag van Italië te verliezen. Want als Nederland de andere vijf wedstrijden wel wint, eindigt het team toch bij de top-drie.

Ogenschijnlijk is er nog maar één land dat Nederland kan bedreigen in de race voor Atlanta. Dat is thuisland Japan. Die ploeg leed vandaag zijn eerste nederlaag. Italië was veel te sterk (3-0). Nederland speelt volgende week vrijdag, op de één na laatste dag van het toernooi, in Tokio tegen Japan. De volleyballers hebben de komende twee dagen vrij. Wel moet er van Kagoshima naar Fukushima worden gereisd. Afgezien van Italië en Japan ontmoet Nederland ook nog Canada, Argentinië, China en, als tenslotte, het zwakke Egypte.

Eén van de helden van gisteren tegen Brazilië, top-blokkeerder Jan Posthuma, stond vandaag tegen Zuid-Korea weer gewoon aan de kant. “Het is verdomd moeilijk om op de bank te beginnen”, concludeert Posthuma, die vandaag op 306 interlands kwam, “Ik heb veel waardering gekregen voor de bankzitters. Als ik het veld in moet, is dat natuurlijk voor het blok. Aanvallen kunnen ze wel. Daar hebben ze mij niet voor nodig.” Hij werd tegen Brazilië al snel ingezet voor Held. Tegen Zuid-Korea was dat niet nodig. Alleen in de slotfase van de derde set deed Alberda een beroep op de Fries.

Posthuma heeft zich voorlopig alleen beschikbaar gesteld voor dit toernooi. Maar hij bekende dat hij er nu ook over denkt om mee naar de Olympische Spelen te gaan. “Als ik het kan volmaken, dan zou dat toch wel erg leuk zijn.”