Vaccin voor moeder helpt baby tegen longontsteking

Pneumococcen vormen in ontwikkelingslanden een belangrijke oorzaak van ernstige longontstekingen. Nogal wat jonge kinderen sterven eraan. Omdat het afweersysteem van pasgeborenen de eerste periode van hun leven nog niet volledig ontwikkeld is, zijn ze bij deze bacteriën volledig aangewezen op antilichamen die ze van hun moeder via de placenta meekrijgen.

Artsen uit Bangladesh hebben nu onderzocht of het mogelijk is een kind passief te immuniseren tegen pneumococcen door de moeder tijdens de zwangerschap in te enten met een vaccin, dat gebaseerd is op kapselbestanddelen van deze bacterie (The Lancet, 11 nov.). Eenzelfde methode wordt in de ontwikkelingslanden nu al toegepast tegen tetanus. Het idee blijkt te werken - ruim tweederde van de kinderen van de ingeënte moeders bezat na 5 maanden nog steeds genoeg antilichamen tegen pneumococcen.

Tijdens het experiment kregen 55 gezonde moeders in de 32ste week van hun zwangerschap óf een vaccin tegen pneumococcen óf een vaccin tegen meningitis, hersenvliesontsteking (de tegen meningitis ingeënte vrouwen fungeerden als controlegroep). Meteen na de geboorte bepaalde men bij de baby's de antilichamen tegen pneumococcen. Het bleek dat de kinderen van de tegen pneumococcen ingeënte moeders twee keer zoveel afweerstoffen in hun bloed hadden als ongevaccineerde volwassenen. Ook de moedermelk van deze vrouwen bevatte 5 maanden na de bevalling nog steeds antilichamen, wat de baby's natuurlijk verder beschermt.

Omdat het in veel ontwikkelingslanden toch al gebruikelijk is om vrouwen tijdens de zwangerschap te vaccineren (tetanus), zien de de onderzoekers uit Bangladesh hun methode als een simpele strategie om het aantal gevallen van longontsteking bij jonge kinderen terug te dringen.

    • Bart Meijer van Putten