Turkse rechter: maand voor vonnis moordzaak

ANKARA, 23 NOV. Op 21 december moet duidelijk worden of de rechter in de Turkse badplaats Alanya de eis van de officier van justitie overneemt om de vier verdachten in de moord- en verkrachtingszaak, waarbij drie Nederlandse en een Georgische vrouw waren betrokken, tot de doodstraf te veroordelen.

Vanmorgen, op de zesde zittingsdag van het proces in Alanya, kondigde de rechter aan dat hij op die datum uitspraak zal doen. Volgens de advocaat van de Nederlandse vrouwen, Hayatin Bora, is het zo goed als zeker dat ze de strop krijgen. De straf van een van de verdachten zal worden omgezet in levenslang omdat hij nog minderjarig is.

De drie Nederlandse vriendinnen werden in mei in het centrum van Alanya door de vier mannen in een minibusje ontvoerd, beroofd en verkracht. In de bergen buiten de badplaats werd een van hen ten slotte vermoord en in een 300 meter diepe ravijn gesmeten. De poging om de andere vrouwen om het leven te brengen mislukte. Het Georgische slachtoffer werd een dag eerder vermoord.

In de rechtszaal in Alanya ontspon zich vanmorgen een levendige discussie naar aanleiding van de getuigenis van de vader van een van de verdachten, die verklaarde dat de vader van hoofdverdachte Hakan K. had geprobeerd hem om te kopen om te bereiken dat zijn zoon alle schuld op zich zou nemen. Aanvankelijk werd aangenomen dat ook deze verdachte minderjarig was, maar dat blijkt niet juist te zijn.