Stork en Heineken favoriet op licht stijgende markt

AMSTERDAM, 23 NOV. Berichten over een dikke orderportefeuille bezorgden het aandeel Stork vanmorgen koerswinst in een overigens afwachtende beurs. De mededeling dat de marges op de industriële serviceverlening verbeteren, droeg bij aan drukke handel in het metaalfonds.

AMSTERDAM Voor bierbrouwer Heineken werd ruim 1,70 gulden meer betaald nadat gisteren al 4,30 gulden was toegevoegd. De AEX-index steeg in de ochterduren met 1,97 punt tot 464,14 terwijl de koersen in Londen licht terrein verloren. De handel wacht op publicatie van de kwartaalcijfers van het ING-concern, die omstreeks het middaguur worden prijsgegeven. Opvallend veel vraag naar Stork (in anderhalf uur gingen 250.000 stukken om) deed de koers 1,50 opveren naar 37,70 (plus 4 procent). Ook met Heineken blijft het goed gaan. Na de winst van woensdag (4,30) ging de koers 1,70 gulden omhoog tot 289,50.

Op de valutamarkt bleef de dollar met 1,58 gulden vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van gisteren.

De obligatiemarkt bleef vanochtend, evenals de afgelopen dagen, vast gestemd. De meeste noteringen stegen met één tot vier dubbeltjes.

Bij de financiële waarden stond Fortis in de belangstelling, met een koerswinst van 1,40 gulden op 108,20. Akzo Nobel klom 1,60 gulden tot 173,50. Wolters Kluwer vertoonde een koerswinst van 1,30 gulden en klom op naar 142,60 na uitspraken van de raad van bestuur over stijgende omzetten. Bij een lage omzet liep Koninklijke Olie met 1,40 gulden terug tot 205,90. VNU zakte, na een verlies van 4,70 gulden op woensdag, met een verdere 1,10 terug tot 231,40. Papierproducent KNP BT, sinds kort een forse daler, kon het verlies vanochtend beperken tot drie dubbeltjes op 38,50 gulden. Otra verloor nog eens 8 gulden op 289. Beddenfabrikant Dico daalde met 1,50 tot 45 gulden. Dit na het bericht dat 1995 verlieslijdend zal zijn. De dollar noteerde om 10.00 uur 1,5790 gulden tegen 1,5805 aan het eind van de Sterling blijft gestaag oplopen. Vanmorgen was het pond met 2,4685 gulden opnieuw hoger dan de 2,4665 aan het slot van de handel van woensdag. Ook de Franse franc steeg licht, van 32,470 (per honderd) tot 32,485.

NEW YORK De beurs van Wall Street bereikte woensdag weer een record. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen ging omhoog met 18,06 punten tot het niet eerder bereikte niveau van 5041,61. Eerder op de dag was de stijging overigens ruim tweemaal groter. De omzet handhaafde zich op 408 miljoen verhandelde aandelen.

Beleggers zochten naar fondsen die bij de opmars zijn achtergebleven. Het sentiment werd evenals dinsdag vooral bepaald door vraag naar cyclische aandelen. Verder was er belangstelling voor CBS. Woensdag gaven de autoriteiten toestemming aan Westinghouse Lectric voor de overname van CBS. Het prijskaartje van de overnam vermeldt 5,4 miljard dollar.

De handelaren waren ook goed gestemd door het kleiner dan verwachte tekort op de Amerikaanse handelsbalans over september. Vandaag is de beurs gesloten in verband met de viering van Thanksgiving Day.

TOKIO De effectenbeurzen in Japan zijn vandaag gesloten wegens de viering van een nationale feestdag.