Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Maatschappelijk protest

Staking tegen 'reddingsplan'

PARIJS, 23 NOV. Vanavond komen de meeste treinen weer tot stilstand in Frankrijk. Dat is het begin van een algemene staking van 24 uur die morgen wordt georganiseerd tegen het 'reddingsplan' voor de sociale zekerheid dat de regering-Juppé vorige week presenteerde.

Morgen zullen luchtvaartverbindingen, vliegvelden, spoorwegen, bussen, metro, posterijen en andere essentiële diensten goeddeels uitvallen. Hoe compleet de stakingsoproep wordt gevolgd is niet te voorzien, maar reizigers moeten rekening houden met vertragingen en opstoppingen in en rond de grote steden. Dinsdag volgt een tweede 24-uursstaking van het overheidspersoneel in meer letterlijke zin. Sinds september zijn voortdurend stakingen gehouden bij het openbaar vervoer en andere openbare diensten in Frankrijk. Daarbij ging het over het behoud van arbeidsplaatsen en koopkracht. Nu staakt de vakbeweging tegen de drastische maatregelen die zijn aangekondigd om de AOW, de nationale gezondheidszorg en andere elementaire sociale voorzieningen op peil te houden.