Rottenberg en Wallage botsen

DEN HAAG, 23 NOV. Tussen PvdA-partijvoorzitter F. Rottenberg en fractieleider J. Wallage heeft zich gisteravond in het 'torentje' van minister-president Kok een harde confrontatie afgespeeld. Kok toonde zich “onprettig verrast” over de kritiek die Rottenberg deze week in Vrij Nederland spuit op Wallage, aldus een woordvoerster van de PvdA.

De premier had daarom Rottenberg, Wallage en vice-voorzitter Vreeman gesommeerd naar zijn werkkamer aan het Binnenhof te komen. “Tijdens het gesprek hebben Rottenberg en Wallage van hun hart geen moordkuil gemaakt”, aldus de woordvoerster. “Wallage heeft laten weten dat hij zich niet in het interview herkent.” Afgesproken is dat Rottenberg en Wallage hun meningsverschillen voortaan niet meer via de media uitvechten.

In het vraaggesprek verwijt Rottenberg Wallage “als een schoolmeester” leiding te geven aan de PvdA-fractie in de Kamer. “Hij wil dat de fractieleden voor alles zijn toestemming vragen. Hij houdt een parafencultuur in stand. Hij geeft de vrijzinnigheid te weinig ruimte. Soms sla ik op tilt van zijn paternalisme.” Ook zegt Rottenberg zich “gekwetst” te voelen door Wallage die de partijvoorzitter verweten zou hebben “te rommelig, te springerig” en “chaotisch” te zijn.

Vreeman, ook lid van de PvdA-fractie, zegt vandaag “het niet eens” te zijn met Rottenbergs aanval. Vreeman: “Wallage heeft een moeilijke klus te klaren en doet dat heel behoorlijk.” Volgens Vreeman is Rottenbergs “persoonlijke kritiek niet produktief, omdat ze onrecht doet aan de inhoudelijke potentie die de sociaal-democratie op dit moment heeft”.

In Vrij Nederland zegt Rottenberg dat er wel eens “irritaties” bestaan tussen hem en Vreeman, maar “die praten we onderling wel uit”. Vandaag blijkt uit een vraaggesprek van Vreeman met Trouw dat de vice-voorzitter en voorzitter sterk van mening verschillen over de koers van het CDA. Vreeman noemt daarin het pas gepubliceerde strategisch rapport van de commissie-Andriessen een “snoeihard rechts geschrift”. Afgelopen weekeinde sprak Rottenberg, die de CDA-partijraad bezocht, juist lovende woorden over het rapport. Vreeman noemde dit vanmorgen een “inhoudelijk meningsverschil” met Rottenberg dat “niets met irritaties te maken heeft.”

Het is niet de eerste keer dat Rottenberg en Wallage met elkaar botsen. Eerder bekritiseerde Wallage een stuk van P. Kalma, directeur van de Wiardi Beckman-stichting, over de koers van de partij als “de sociaal-democatie onwaardig”. Rottenberg vond het juist waardevol.