Proces in Egypte tegen militanten

KAIRO, 23 NOV. Een Egyptische militaire rechtbank heeft vandaag 54 leiders van de verboden, fundamentalistische Moslimbroederschap, onder wie prominente academici, veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot vijf jaar wegens lidmaatschap van een illegale organisatie die beoogt de grondwet te dwarsbomen.

Nog eens 28 verdachten werden vrijgesproken. Tevens werd het hoofdkwartier in Kairo van de officieel verboden Moslimbroederschap en haar weekblad, al Dawa, gesloten. Alle goederen en documenten die zich daar bevinden, worden in beslag genomen. De uitspraak van de militaire rechtbank komt zes dagen voor de parlementsverkiezingen in Egypte. De Moslimbroederschap heeft 160 aanhangers kandidaat gesteld voor het parlement op de lijst van de bevriende Sociale Arbeiderspartij.

Volgens de Moslimbroederschap was de bedoeling van het proces, dat scherp is gekritiseerd door internationale mensenrechtenorganisaties, de verdachten te verhinderen deel te nemen aan de verkiezingen. De regering op haar beurt heeft zich ingespannen de beschuldigden in verband te brengen met moslim-extremisten die met geweld het bewind ten val proberen te brengen. (Reuter)