Oost-Europabank komt goed op stoom

LONDEN, 23 NOV. - De Oost-Europabank (EBRD) heeft haar verlies over de eerste negen maanden verkleind van 2,5 miljoen tot 1,8 miljoen ecu (f 3,7 miljoen). Spectaculairder is de stijging van het bedrijfsresultaat van 16,7 miljoen ecu tot 42,7 miljoen ecu (f 87 miljoen). Daarbij zijn de reserveringen voor de stroppenpot niet meegerekend. De vijf jaar oude bank, die enige jaren geleden in opspraak kwam door de kwistige uitgaven van de eerste president, Jacques Attali, is drastisch aan het bezuinigen, en presenteert zich steeds meer als kostenbewust.

Volgens Bart le Blanc, de Nederlandse vice-voorzitter van de Oost-Europabank, wordt de staf in Londen (700 mensen) verder ingekrompen. In Centraal- en Oost-Europa heeft de EBRD nog eens 100 man personeel. In de nieuwe opzet van Attali's opvolger Jacques de la Rosière verschuift de bezetting richting Oost-Europa.

De kredietverlening draait nu op volle toeren. “We zijn de afgelopen twaalf tot achttien maanden steeds meer een echte bank geworden”, zegt Le Blanc, ex-lid van de raad van bestuur van Van Lanschot Bankiers in Den Bosch. In 1992 kwam nog 97 procent van het bruto-inkomen uit beleggingen. Projectfinanciering (kredietuitzetting) was slechts goed voor 3 procent van de brutoverdiensten. In de eerste negen maanden van dit jaar besloegen de projectinkomsten al 30 procent van de bruto-inkomsten.

“Beleggingen blijven altijd een belangrijke inkomensbron gegeven onze risico's. We moeten liquide blijven. We financieren immers projecten waar andere banken niet in durven stappen.”

De EBRD wil volgend jaar haar leden, waaronder Nederland, vragen om een flinke verruiming van het huidige kapitaal van 10 miljard ecu (f 20,5 miljard). Trots meldt Le Blanc ook dat meer dan 50 procent van het kapitaal van de Oost-Europabank (10 miljoen ecu) is toegewezen. In de eerste negen maanden heeft de bank 69 projecten goedgekeurd, waarmee het toegekende investeringsbedrag in leningen en aandelenkapitaal van Oosteuropese bedrijven en instellingen steeg met 1,06 miljard ecu. Sinds april 1991, de start van de bank, heeft de bank 5 miljard ecu aan projecten goedgekeurd.

In totaal heeft de bank in de periode januari - september het bedrag aan daadwerkelijke uitbetalingen vergroot met 783 miljoen ecu tot 1,8 miljard ecu. Van de ERBD-projecten (258) is 36 procent gesitueerd in de particuliere sector.

De resultaatverbetering van afgelopen negen maanden schrijft de EBRD o.a. toe aan een hogere opbrengst aan dividend uit aandelenparticipaties in Oosteuropese bedrijven - van 1,2 miljoen naar 5,7 miljoen ecu (11,7 miljoen gulden). “Voor het eerst kunnen we een belangrijke inkomensstroom vanuit onze aandelenportefeuille melden. Het zijn met name de participaties in banken in Polen, de farmacie-industrie in Hongarije, en een bank in Roemenië”, aldus Le Blanc. (ANP)