Musampa debuteert met kippevel

MADRID, 23 NOV. “Het was wel effe schrikken toen ik hoorde dat ik moest spelen.” Kiki Musampa wist niet wat hem overkwam. De achttienjarige neoprof, die vorig seizoen nog wedstrijden in de A- junioren speelde, stond gisteren tegen het beroemde Real Madrid voor het eerst in de basis bij een Champions League-wedstrijd. “Van Gaal kwam 's ochtends op me af met de woorden: 'Kiki, gefeliciteerd jongen!'. Ik zei nietsvermoedend: 'Bedankt, maar waar is het voor?' Vervolgens vertelde hij me dat ik moest spelen. Daar had ik totaal niet op gerekend.”

Musampa moest Luis Enrique, een van de betere Madrilenen, opvangen en deed dat zonder enige schroom. Aanvoerder Danny Blind had achteraf respect voor de wijze waarop de in Zaïre geboren Musampa zich van zijn taak had gekweten. “Hij heeft in een bijzondere ambiance nauwelijks balverlies geleden. De beleving van deze wedstrijd moet voor hem vele malen groter zijn geweest.”

Vijf minuten voor het einde ging Musampa op eigen verzoek naar de kant. Hij zat er aardig doorheen terwijl trainer Valdano van Real op zijn vleugel juist Michel als frisse kracht had ingezet. “Ik dacht: 'Laat ik geen risico nemen en eruit gaan nu het nog goed gaat.” Hij werd met applaus ontvangen door de mensen op de bank van Ajax. “Alle spelers hebben me voor deze wedstrijd geweldig gesteund. Ik was vooraf nerveus. Maar toen ik eenmaal op het veld stond vloeide dat weg en maakte het plaats voor kippevel. In zo'n ambiance wil je natuurlijk wel even wat laten zien. Het ging lekker omdat we ons eigen spel konden spelen.”

Nog maar enkele weken geleden zat Musampa in het tweede bij trainer Gerard van der Lem diep in de put. Als linksback kreeg hij langzaam zijn vorm weer terug. “Ik had een terugslag gekregen van de overgang naar de A-selectie. Dat is toch wat andere koek dan de junioren.”

Kizito 'Kiki' Musampa werd op 20 juli 1977 geboren in Zaïre. In de voormalige Belgische kolonie voetbalde hij voor het eerst op straat. Via Leuven kwam het gezin Musampa in Ede terecht. Kiki was toen acht jaar. Hij werd in Ede lid van Blauw-Geel. Vier jaar geleden ontdekten de jeugdtrainers van Ajax hem tijdens een oefenwedstrijd tussen de C-junioren van de club uit De Meer en die van Blauw-Geel. Hij werd uitgenodigd voor een stage en reeds in de rust van zijn eerste oefenwedstrijd kreeg hij te horen dat hij mocht blijven. Musampa is een van de grootste talenten van de Nederlandse velden. Hij verbaasde gisteravond ook bondscoach Guus Hiddink die sprak over een “moeiteloze aanpassing op het hoogste niveau”. Musampa, die z'n school opgaf voor het voetbal, woont nog steeds in Ede bij zijn ouders en wil dat zo houden. Tot voor kort zette Nordin Wooter, de andere jeugdige speler van Ajax met dreadlocks, hem elke dag na de training op de trein. Voor Musampa is nu een nieuw voetballeven begonnen.