Moskou blijft gefrustreerd

MOSKOU, 23 NOV. De Russische president Jeltsin heeft het Bosnische vredesakkoord eerder deze week verwelkomd als “een grote stap op weg naar vrede” in ex-Joegoslavië, maar andere Russische politici hebben zich gisteren kritischer uitgelaten over de uitkomst van de onderhandelingen in Dayton. In de kritiek klinkt frustratie door over de kleine rol die Rusland zelf heeft kunnen spelen.

“Rusland is niet alleen buitenspel gezet in Dayton. Het is buiten de Joegoslavische vredesregeling gehouden en staat op het punt helemaal uit de Balkan te worden geschopt”, zei de leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, gisteren. Aleksej Mitrofanov, vice-voorzitter van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken en lid van Vladimir Zjirinovski's radicaal-nationalistische partij, sprak van “verraad aan de Bosnische Serviërs”.

Deze opmerkingen kunnen gedeeltelijk worden geïnterpreteerd als retoriek voor de komende parlementsverkiezingen, maar ook in regeringskringen waren sommige reacties op het Dayton-akkoord terughoudend. “De vredesregeling eindigt niet in Dayton”, zei onderminister van buitenlandse zaken Nikolaj Afanasjevski. Volgens hem is een vervolgontmoeting van de drie leiders van de strijdende partijen in Moskou “een van de cruciale stappen in het regelen van het conflict”.

Jeltsin had de drie onderhandelaars al voor de bijeenkomsten in Dayton naar Moskou uitgenodigd, maar die bijeenkomst moest worden afgelast in verband met zijn hartproblemen. De uitnodiging staat nog, zo heeft Moskou gisteren duidelijk gemaakt. Rusland heeft vanaf het begin van het conflict in ex-Joegoslavië duidelijk gemaakt dat het wil worden betrokken bij mogelijke vredesregelingen.

Minister van buitenlandse zaken Andrej Kozyrev, nog altijd in dienst ondanks eerdere kritiek van Jeltsin, legde gisteren de nadruk op de naderende opheffing van de sancties tegen Joegoslavië, waarop Rusland maanden heeft aangedrongen. “Het is belangrijk dat Russische organisaties, bedrijven en ondernemers in de hoogste staat van paraatheid zijn”, zei hij.