Marine-vliegtuig Sri Lanka stort in zee: 63 doden

NEW DELHI, 23 NOV. Een vliegtuig van de Sri-Lankese luchtmacht is gisteren kort voor de landing verongelukt en in zee gestort nabij het omstreden schiereiland Jaffna in het noorden van het land. Alle 63 inzittenden zijn voor zover bekend om het leven gekomen. Het is niet duidelijk of het toestel, een Antonov-32, is neergeschoten door de separatistische Tamil Tijgers.

De Sri-Lankese luchtmacht verloor dit jaar al een half dozijn vliegtuigen van haar bescheiden luchtvloot. Zaterdag nog werd een vrachttoestel van Chinese makelij kort voor de landing op de basis Palaly op Jaffna door Tijgers vanaf zee neergeschoten. Vijf mensen verloren daarbij het leven. Op 14 september stortte voor de kust van Colombo nog een Antonov-32 neer, maar de oorzaak hiervan is onduidelijk.

Eind april schoten de opstandelingen, vermoedelijk met raketten, twee troepentransportvliegtuigen neer, waarbij in totaal 97 mensen om het leven kwamen. Daarna werd ook een Argentijns Poccara-vliegtuig neergehaald. Anders dan bij voorgaande gelegenheden hebben de Tijgers echter tot dusverre de verantwoordelijkheid voor het neerschieten van het toestel van gisteren niet op zich genomen.