KNP BT saneert divisie massiefkarton

AMSTERDAM, 23 NOV. KNP BT (papier, verpakking, distributie; 29.000 mensen) heeft te lijden onder “bitter tegenvallende resultaten” in de massief-kartonactiviteiten. Het personeel van de fabrieken in het noorden van Nederland heeft reden zich bezorgd te maken. Dat zei bestuurslid F.J. de Wit van KNP BT gistermiddag op een ingelaste persconferentie om uitleg te geven over de bestuurscrisis in de sector verpakkingen, waarvan de massief-kartonfabrieken deel uitmaken. Vrijdag vertrok de eerst verantwoordelijke bestuurder voor verpakkingen, ir. B. Paalman, maandag stapte ook drs. F. Spits, lid van het directieteam van verpakkingen, op. In een reactie op de uittocht van topmanagers daalde de koers deze week naar een dieptepunt in de laatste twaalf maanden (38,70 gulden). Vanochtend zakte de koers verder weg naar 37,90 gulden om vervolgens weer 90 cent te stijgen.

Bestuursvoorzitter drs. R. van Oordt kondigde gisteren tevens aan dat hij samen met bestuurslid mr. K. de Kluis (distributie) in mei met pensioen gaat. Afspraken daarover zijn al bij de fusie eind 1993 gemaakt, zo zei Van Oordt. Hij wordt opgevolgd door De Wit, wiens verantwoordelijkheid voor de papiersector wordt overgenomen door de Oostenrijker W. Pfarl. De Kluis' taken worden overgenomen door bestuurslid drs. F. Koffrie.

Wat KNP BT aan de bitter slechte situatie gaat doen, is volgens De Wit inzet van een inventarisatie, die begin januari aan de vakbonden zal worden gepresenteerd. Dat heeft het concern gisteren aan de bonden gemeld. Vervolgens moeten eind januari maatregelen worden genomen. De fabrieken draaien nu op 80 procent van hun capaciteit. Massief karton wordt onder meer gebruikt voor verpakkingen van tuinbouwprodukten, een inkrimpende markt.

Hoeveel mensen bij de massief-kartonfabrieken in Nederland werken kon De Wit niet zeggen. In het massiefkarton als geheel, dat ook fabrieken in Duitsland, België en Engeland heeft, werken volgens hem enige duizenden mensen.

De slechte resultaten zorgden samen met een scherpe afwaardering op voorraden oud papier (een grondstof voor verpakkingen) tot een onverwacht grote winstdaling in het derde kwartaal in de verpakkingssector. De winst voor rente en belastingen duikelde met 26 miljoen gulden naar 39 miljoen gulden.

Hoe slecht de resultaten in massief karton zijn, wilde De Wit niet kwijt. “Hoeveel is bitter slecht op de schaal van Mock”, reageerde De Wit retorisch. De schaal van Mock koppelt kwalitatieve uitsparaken over de winstontwikkeling aan concrete percentages. Bitter slecht komt op de schaal van Mock overigens niet voor.