Knipkunst, erotica en zilver voor de kerst

Bubb Kuyper, Jansweg 39, Haarlem, kijkdagen 24 t/m 27 nov. 10-16u, veiling 29 en 30 nov. Catalogus ƒ 20. Inl 023-5323986.

De Nieuwe Zon, Overtoom 197, Amsterdam, kijkdagen 24 t/m 26 nov. 10-16u, veiling 27 t/m 30 nov. Catalogus ƒ 15. Inl 020-6168586.

Sotheby's, kijkdagen zilver 23 t/m 26 nov, juwelen 24 t/m 27 nov, veilingen 27 en 28 nov. Inl 020-5502200.

Christie's, kijkdagen zilver en juwelen 23 t/m 27 nov (niet op 25 nov), veilingen 28 en 29 nov. Inl 020-5755255.

Wie een editie uit 1495 van de preken van kerkvader Augustinus begeert (ƒ 2000-3000) of een handgeschreven briefje van Richard Strauss (ƒ 300-500) - die weet misschien al lang dat hij ze kan zoeken bij Bubb Kuyper in Haarlem. Elk half jaar vindt hier een veiling plaats van boeken en wat daar zoal omheen hangt: prenten, manuscripten, een enkele boekenkast. En volgende week bijvoorbeeld ook een oude projector (een epidiascoop) met duizend glasplaatdia's in zwart-wit van kunst en architectuur (geschat op ƒ 200-300).

Kuyper is een van zes of zeven boekenveilingen in Nederland waarvan de catalogi een tamelijk vaste kring van liefhebbers en verzamelaars bereiken. Menige klant komt nooit zelf over de vloer bij een veilinghuis: schriftelijk bieden, bij alle veilinghuizen mogelijk, is gangbaarder bij boekveilingen. Maar volgende week wordt een uitzonderlijk object geveild, dat het bekijken waard is. Het is een collectie knipkunst van de Leidenaar W. Eigeman (1756-1839). Een kleine veertig bladen papier, die met de schaar zijn omgetoverd in ragfijne knipwerken, met in het midden menselijke figuurtjes of een tekst. Papier knippen werd in de 18de eeuw als een respectabele kunstvorm beschouwd. De werken van Eigeman, die in een vloeipapieren album liggen, gaan als één kavel ter veiling. De aanbieder wilde graag dat de collectie (geschat op ƒ 20 tot 30.000) bij elkaar zou blijven - pech voor degene die graag één zo'n knipwerk in zijn bezit had willen hebben.

Een richtprijs als deze is een uitschieter in deze veiling. Er is al veel te koop vanaf enkele tientjes. Een sprekende ets/aquatint van Otto B. de Kat van een meisje met sjaal is geschat op ƒ 100-150. In die orde van grootte zijn er ook een mooie houtsnede van twee parelhoenders van M.E. Philipp, en etsen van Veth, Roland Holst en Floris Verster.

Voorts zijn er erotica: een boek uit 1933 van de seksuoloog Van de Velde, waarin gymnastiekoefeningen voor de vrouw worden geïllustreerd met fotootjes die, snel doorgebladerd, een 'filmpje' vormen (samen met drie andere boeken ƒ 100-150).

Veel kunst- en antiekveilingen staan vanaf nu in kerstsfeer. De Nieuwe Zon te Amsterdam heeft niet alleen tafelzilver, glas en kristal, maar ook oude kerstversieringen in de catalogus. Het duurste is een aandoenlijk, stevig gebouwd kerstboomengeltje, vermoedelijk 19de-eeuws (ƒ 150-200). Verder is er een groot aanbod van antiek blikken speelgoed, Dinky Toys en poppen.

Ook de internationale veilinghuizen maken in de publiciteit voor hun aanstaande veilingen - zilver en juwelen - gewag van de feestdagen. De 'Kerstgeschenken bij Sotheby's' bestaan onder meer uit objecten met richtprijzen van meer dan ƒ 40.000, zoals een mooie coupe uit het atelier van de 17de-eeuwse edelsmid Van Vianen. Maar voor tafelzilver beginnen de prijzen bij Sotheby's en Christie's bij een paar honderd gulden. Bovendien gaat Christie's Amsterdam dinsdagavond om 19 uur voor het eerst in zijn bestaan 150 kavels juwelen (goud en edelstenen) zonder limieten veilen: alles moet worden verkocht, ongeacht de opbrengst.

    • Ileen Montijn