Klein extra geheugen voor gebruikers van laptops

Enkele jaren geleden waren computers met een harde schijf van 20 megabyte (circa twintig computerdiskettes) nog heel gewoon. Tegenwoordig zijn er programma's die alleen al 10 tot 15 MB aan schijfgeheugen vergen en dus is de harde schijf al gauw gevuld. Dat probleem is met de komst van Windows 95 alleen maar nijpender geworden.

Windows 95 vergt minimaal 10 en maximaal 40 MB aan geheugen. Nog eens 14 MB heeft het programma nodig als het RAM-geheugen (Random Access Memory) tekort komt. De harde schijf wordt dan tijdelijk als swapfile of 'pseudo-geheugen' gebruikt. Programma's als Exchange en het Microsoft Network, die standaard met Windows 95 worden geleverd, vergen nog eens 20 megabyte.

Bij een volledige installatie van Windows 95 staat al gauw zo'n 70 MB op de harde schijf. Computerfabrikanten houden daar wel rekening mee. De nieuwste PC's en laptops worden standaard geleverd met een harde schijf van 500 megabyte.

Voor sommige gebruikers is ook die capaciteit niet toereikend. Zij zetten een deel van hun computerbestanden dan ook op externe schijven, op PCMCIA-kaarten (geheugenkaarten die in een speciale sleuf van de PC passen) of cassettes. Deze informatiedragers zijn moeilijk te vervoeren. De gebruikers van laptops zijn dus op alternatieven aangewezen.

Een geheel nieuwe oplossing werd vorige week gedemonstreerd door het bedrijfje Datasonix uit Boulder, Colorado, op de internationale computervakbeurs Comdex in Las Vegas: een cassette ter grootte van een postzegel met 1,25 gigabyte aan geheugencapaciteit.

De dubbelzijdige cassette (24,8 meter tape) past in een kleine recorder en kan op de parallelle poort van de laptop worden aangesloten. Er zitten vier lees- en schrijfkoppen in, twee koppen verifiëren of de gegevens wel goed worden weggeschreven. Dat wegschrijven gebeurt met vijf tot tien MB per minuut.

Er kleven wel nadelen aan het systeem: de cassettes zijn zo klein dat ze makkelijk zoek kunnen raken. Het apparaat heeft verder nogal wat tijd nodig om weggeschreven informatie terug te vinden. Goedkoop is het systeem ook al niet: meer dan 1000 gulden. De cassettes kosten circa 60 gulden per stuk.

    • Jan Libbenga