Kinderagenda

Sint Nicolaas

Hij rijdt op een paard over de daken. Hij weet precies wie lief en wie stout is geweest, want dat staat in zijn grote boek. Sint Nicolaas is al heel erg oud en zijn feest wordt al eeuwen gevierd. In het Amsterdams Historisch Museum is een tentoonstelling over hem te zien. Er zijn kunst- en gebruiksvoorwerpen, er wordt verteld hoe het feest vroeger werd gevierd en er is van alles te doen langs het kinderspoor: spelletjes, raadsels, kijken en luisteren. Zo kan je op de stoel van Sinterklaas gaan zitten, de luistermijter op je hoofd zetten en je krijgt allerlei verhalen over Sint Nicolaas te horen, bijvoorbeeld waarom Sinterklaas op oude prenten vaak is afgebeeld naast drie jongetjes in een ton of met een geldbuidel. Als je goed heb opgelet kan je dan het spel met de vraagpakjes spelen. Daarna maak je een draai-blokkenpuzzel, moet je raden welke hutkoffer van de Sint is en welke van Piet en zaterdag 25 nov kan je van 13-17u banketbakkers aan het werk zien en onder hun leiding zelf koek versieren en marsepein maken; de versierde koek mag je dan mee naar huis nemen. Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam. Inl 020-5231822.

Limonade leescafé

Kinderboekenschrijver Koos Meinderts komt zaterdag 25 nov om 14u vertellen over zijn werk. Hoe komt hij aan zijn ideeën, hoe schrijft hij zijn boeken en wie maakt de tekeningen (illustraties erbij). Daarna mag je zelf proberen of een kort verhaal, dat door Koos Meinderts geschreven is, af te maken en er ook een illustratie bij verzinnen en die te tekenen of verven. De limonade-ober komt langs met een hapje en natuurlijk mag je heel veel limonade drinken. Voor kinderen van 5 t/m 8 jaar die aardig kunnen lezen en schrijven. Theater de Teerstoof, Nieuwstraat 12, Schiedam. Toegangsprijs ƒ 7,50. Res 010-4269563.

Sterrewacht

Sinterklaas heeft op zijn reis met de stoomboot veel heldere nachten meegemaakt en zijn belangstelling voor de sterren is enorm toegenomen. Bovendien denkt Sinterklaas aan op een nieuwe manier van reizen: de Sintshuttle, want hij vindt de reis met de boot van Spanje naar Nederland wel heel lang duren. Zwarte Piet heeft op de Volkssterrewacht daarom een speurtocht uitgezet. In een groot deel van de sterrewacht heeft hij Zwarte Pieten op Sintshuttles verstopt. Op 25 nov kan je meedoen aan de speurtocht en voor elk kind is er een leuk cadeautje. Res 0165-502439. Volkssterrewacht Simon Stevin, Bovenstraat 89, Hoeven.

Dassen

Wist je dat dassen overdag in hun doen en laten zo veel door mensen worden gestoord, dat ze 's nachts zijn gaan leven? Daarom kom je op de tentoonstelling 'Dassen in het donker' in Eindhoven ook in nachtelijke sferen terecht. Er is een hol van de das, de dassenburcht, nagemaakt en daarin kan je zien hoe babydassen worden grootgebracht. Ruik de geuren die een belangrijke rol spelen in het leven van de das, voel aan een dassenvacht en help de das bij zijn speurtocht naar een nieuw leefgebied. Ook is er een kinderspeurtocht en kunnen scholen meedoen aan een wedstrijd. Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 145, Eindhoven. Open ma t/m vr 13u30-17u, za 14-17u. Groepen na afspraak ook di t/m vr 9-13u30.

Inl 040-2386501.

Schmidt-versjes

Het mannetje in de maan

Er zit 'n mannetje in de maan

en dat kijkt naar beneden.

Als jij je boterham laat staan

dan kijkt hij ontevreden.

Dan roept hij woedend: Asjeblief!

Marietje zit te treuzelen

in plaats van zoet en braaf en lief

haar boterham te peuzelen.

Ik kijk Marietje nooit meer aan!

zo zegt dat mannetje in de maan

hij trekt een jas van wolken aan

en.....weg is ie!

Het is maar dat je 't niet vergeet:

als jij je boterham niet eet

dan is je moeder boos misschien

en dan je vader bovendien

en dan ook nog, ja, denk daar aan:

het mannetje, het mannetje, het mannetje in de maan.

Dit versje en de 346 (!) andere van Annie M.G. Schmidt uit de verzamelbundel 'Ziezo' worden op zondag 26 nov voorgelezen op één dag van 's morgens 10u tot 's avonds 10u door bekende Nederlanders zoals Gert Jan Dröge, Koos Postema en Renée Soutendijk en kinderboekenschrijvers en -illustratoren als Toon Tellegen, Paul Biegel, Miep Diekmann, Mies Bouhuys en Wim Bijmoer. Ook lopen Jip en Janneke, mevrouw Helderer en Puk van de Petteflet rond, vind je Abeltje misschien wel in de buurt van de liften en Minoes is zo kats, dat je haar direct herkent. Tos zie je onmiddellijk met z'n witte koksmuts op en misschien komt Otje ook wel mee. Verder kan je je laten schminken als beertje Pimpeloentje is er een Annie M.G. Schmidt-markt met boeken, cd's, t-shirts, kaarten etc en staat er een echte drukpers. Daar mag je 'Stekelvarkentjes wiegelied' met een tekening van Peter Vos drukken. Annie M.G. Schmidt-Voorlees Estafette in het Letterkundig Museum/ Kinderboekenmuseum, Prinses Irenepad 10, Den Haag. Toegangsprijs voor kinderen tot 6 jaar ƒ 3,-, daarboven ƒ 5,- Inl 070-3471114.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker