Iran wil excuses Duits parlement

BONN, 23 NOV. De Iraanse ambassadeur in Bonn wil dat het Duitse parlement zijn excuses aanbiedt omdat het de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, niet welkom heeft verklaard op een islam-conferentie.

De tweedaagse conferentie in Bonn, die door de Duitse minister van buitenlandse zaken Klaus Kinkel was georganiseerd en vorige week had moeten plaatshebben, werd vervolgens voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Bondsdag was twee weken geleden gevallen over het feit dat de Iraanse president Rafsanjani de moord op de Israelische premier Rabin had betiteld als “goddelijke vergelding” voor de wijd en zijd aan Israel toegeschreven moord op de moslim-fundamentalistische Palestijnse leider Fathi Shqaqi in Malta. In een vraaggesprek met de krant Express onderstreepte de Iraanse ambassadeur, Hussein Musevian, dat Rafsanjani daarin volledig gelijk had. “Het Duitse parlement heeft president Rafsanjani ervan beschuldigd met deze uitspraak aan te zetten tot terrorisme. Dit is fout. Ik zou graag willen dat het Duitse parlement ons zijn excuses aanbiedt voor deze valse beschuldiging tegen onze president.”

Musevians uitspraak viel samen met kritiek uit het parlement op Kinkel, omdat hij de conferentie had uitgesteld in plaats van alleen Velayati persona non grata te verklaren. Volgens de oppositie had Kinkel daarmee de resolutie tegen Velayati genegeerd die twee weken geleden met steun van een aantal parlementariërs uit de regeringspartijen werd aangenomen. “Het parlement wilde een signaal sturen aan het Iraanse leiderschap (..), het wilde de dialoog met de islamitische wereld niet afsnijden of vertragen”, aldus de sociaal-democraat Karsten Voigt.

Kinkel, die - tot woede van verscheidene Westerse bondgenoten - in de vorm van een 'kritische dialoog' goede (handels)relaties met Iran onderhoudt, verwierp de kritiek. Volgens hem was uitstel van de conferentie zijn enige optie na de oproep van het parlement de uitnodiging aan Velayati in te trekken. “Dit was de enige manier om grootscheepse schade op buitenlands politiek gebied te voorkomen”, zei hij. “De bijeenkomst zou anders een puur emotioneel 'Iran-debat' zijn geworden, en het weren van de Iraanse minister van buitenlandse zaken zou zijn ambtgenoten uit de islamitische wereld in een moeilijke positie hebben gebracht.”

De conferentie in Bonn was bedoeld om door middel van een dialoog het begrip tussen de islamitische wereld en het Westen te vergroten en de onderlinge handel te bevorderen. De ministers van buitenlandse zaken van Bosnië, Turkije, Egypte, Tunesië, Marokko en Pakistan waren ervoor uitgenodigd, samen met Velayati en honderden deskundigen. (AP)