ING Groep ziet winst vijftien procent stijgen

AMSTERDAM, 23 NOV. Bankverzekeraar ING (onder andere ING Bank, Postbank en Nationale-Nederlanden) heeft zijn winst in de eerste negen maanden van dit jaar met 15 procent zien stijgen tot 1,9 miljard gulden. Vooral de verzekeringsactiviteiten droegen bij aan het resultaat. De winstverbetering binnen het bankbedrijf bleef daar enigszins bij achter.

Per aandeel steeg het resultaat met 10,1 procent van 6,24 gulden naar 6,87 gulden. De raad van bestuur blijft bij zijn eerder uitgesproken verwachting dat, los van onvoorziene omstandigheden, de winst per aandeel over geheel 1995 duidelijk hoger uit zal vallen dan die over 1994.

In de verzekeringsdivisie van ING is vooral het resultaat op schadeverzekeringen verbeterd. Voor belasting werd in de eerste negen maanden van 1995 240 miljoen gulden verdiend, ruim 50 procent meer dan een jaar eerder. Vooral de activiteiten in Nederland en Noord-Amerika droegen bij tot de stijging van het bedrijfsresultaat. Daarbij kwam zelfs nog dat het resultaat 60 miljoen gulden lager uitviel vanwege de schade die moest worden uitgekeerd als gevolg van de Orkaan Luis die in het Caraïbisch gebied woedde. ING heeft veel verzekeringen lopen in het zwaar getroffen Sint Maarten.

De resultaten uit de moterrijtuigenverzekeringen in Nederland blijven negatief, hoewel er de afgelopen periode van verbetering sprake was. In België en Noord-Amerika werden in die tak de sterkste verbeteringen bereikt.

De resultaten van de bancaire activiteiten zijn eveneens sterk gestegen, hoewel minder dan in de verzekeringsbranche. Het bancaire resultaat steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 13,6 procent naar 1,3 miljard gulden. De spectaculaire acquisitie van de failliete Britse bank Barings - begin dit jaar - heeft “bescheiden positief” uitgewerkt op de resultaten van ING. Baring Asset Management, de Barings-tak die zich bezighoudt met vermogensbeheer, draagt bij aan het resultaat. Barings Securities, de divisie waar Nick Leeson werkzaam was, blijft in de rode cijfers. Leeson zorgde als effectenhandelaar in Singapore voor een miljardenverlies dat leidde tot het bankroet van de bank. ING schrijft de achterblijvende resultaten van Barings Securities deels toe aan het feit dat in het Verre Oosten door restricties van lokale activiteiten “handelsactiviteiten nog slechts in beperkte mate mogelijk waren”.

De resultaten van de bancaire afdeling zijn volgens ING iets geremd door een “eenmalige” voorziening voor vliegtuigenleasing, ter waarde van 95 miljoen gulden. Volgens een woordvoerder van ING heeft dat te maken met de daling van de restwaarde van vliegtuigen.