Hof: verhoor Bouterse in drugszaak

DEN HAAG, 23 NOV. Justitie in Den Haag moet de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse als getuige horen in de zaak tegen de van drugshandel verdachte Rotterdammer Kobus L. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vanochtend bepaald in het hoger beroep in deze zaak. Ook I. Graanoogst, die in het verleden deel uitmaakte van de legerleiding, zal moeten worden gehoord in de zaak. Bouterse geldt als mogelijk presidentskandidaat bij de Surinaamse verkiezingen van volgend jaar.

Gisteren begon het hoger beroep in de zaak tegen Kobus L. Het hof liet toen al weten dat er een onderzoek moet komen naar de cocaïnehandel tussen de bende van 'Kobus de zigeuner', zoals zijn bijnaam luidt, leden van het voormalige Surinaamse Junglecommando, het leger en het Surinaamse ministerie van bosbouw.

In februari van dit jaar weigerde de rechtbank in Rotterdam dat onderzoek, omdat er toen nog geen rechtshulpverdrag tussen Nederland en Suriname bestond. Sinds oktober is het rechtshulpverdrag wel van kracht en is een getuigenverhoor in Suriname mogelijk. Als de autoriteiten in Suriname meewerken kan begin volgend jaar een ploeg van justitie en advocaten naar Zuid-Amerika afreizen.

De Rotterdamse rechtbank veroordeelde Kobus L. in juni van dit jaar tot twaalf jaar gevangenisstraf en een miljoen gulden boete wegens onder meer handel in verdovende middelen. Kobus L. stond volgens justitie aan het hoofd van een bende 'kampers' - woonwagenbewoners - die vanuit de hele wereld drugs importeerden. Hij zou onder meer houttransporten tussen Suriname en Nederland hebben opgezet. Hij heeft altijd volgehouden eerlijke handel te hebben gedreven met Suriname. Volgens justitie waren de goederentransporten die hij organiseerde slechts een dekmantel voor de handel in drugs. Volgens verklaringen van een later vermoorde kroongetuige zouden ambtenaren van het ministerie van bosbouw, leden van het voormalige Junglecommando en het leger hebben meegewerkt aan een cocaïnelijn.