Hof Indonesië eist opheffing verbod Tempo

JAKARTA, 23 NOV. Het administratieve hof van beroep in Jakarta heeft gisteren minister van informatie Harmoko gemaand het verschijningsverbod van het weekblad Tempo in te trekken. Het hof bekrachtigde de uitspraak van een administratieve rechtbank, die de minister in mei al in het ongelijk stelde. Harmoko tekende daartegen beroep aan, maar trok gisteren opnieuw aan het kortste eind.

Tempo en twee andere weekbladen, Editor en DëTIK, zagen op 21 juni 1994 hun publikatievergunning ingetrokken na een kritische reeks publikaties over naaste medewerkers van president Soeharto. Minister Harmoko beriep zich op een decreet uit 1984 - destijds door hemzelf opgesteld - dat hem zou machtigen kranten te sluiten. Het besluit leidde tot wekenlange betogingen van journalisten en studenten.

Advocaat T. Mulya Lubis, een van de verdedigers van Tempo, noemde de uitspraak van de rechtbank gisteren een “teken van verandering” en een “reden tot hoop” voor de rechterlijke macht, die hij omschreef als de “zwakste instelling van het land”.