Handelstekort VS op laagste niveau sinds jaar

WASHINGTON, 23 NOV. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in september uitgekomen op 8,35 miljard dollar, het laagste niveau sinds december 1994.

Het negatieve saldo in augustus is herzien van 8,82 miljard dollar tot 8,36 miljard dollar, zo heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekendgemaakt. De cijfers waren aanzienlijk beter dan verwacht. Analisten hadden het tekort over september geraamd op 9,7 miljard dollar. De handel in goederen liet een tekort zien van 13,7 miljoen dollar, terwijl het dienstenverkeer een overschot opleverde van 5,4 miljard dollar. De waarde van de export van de VS steeg ten opzichte van augustus met 1,6 procent tot een recordbedrag van 67,2 miljard dollar. De import groeide met 1,4 procent tot 75,6 miljard dollar. Het tekort van de VS in de handel met Japan daalde in september van 5,1 tot 4,3 miljard dollar. Het kwam daarmee op het laagste peil sinds mei 1993. Over de eerste negen maanden was er slechts een geringe daling van 47,2 tot 46,9 miljard dollar. In de handel met de Europese Unie hadden de VS in september een overschot van 154 miljoen dollar in vergelijking met een tekort van 494 miljoen dollar in augustus. Over de eerste negen maanden daalde het tekort met de Unie van 8,45 miljard dollar tot bijna 7 miljard dollar. Het overschot met Nederland verminderde in september van 903 tot 697 miljoen dollar, maar steeg over de eerste negen maanden van 5,1 miljard dollar tot 7,4 miljard dollar. (KRF)