Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Haarhuis en Eltingh overtuigend van start bij WK-dubbel

EINDHOVEN, 23 NOV. De wedstrijd van Paul Haarhuis en Jacco Eltingh was zo eenzijdig dat de honderden aanwezige schoolkinderen al snel hun aandacht verloren. De luidruchtige fans maakten er gistermiddag een vrolijke boel van op het WK-dubbel. Met pen en papier in de hand klauterden ze tijdens de rally's over de tribunes op jacht naar een handtekening van Ronaldo, de Braziliaanse voetballer van PSV die een uurtje tennis kwam kijken.

Haarhuis en Eltingh, die hun eerste wedstrijd eenvoudig wonnen, stoorden zich net zo min als de overige deelnemers aan het rumoer in het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven. Ze zijn blij dat ze tenminste om de wereldtitel kunnen spelen. Anderhalve maand geleden was het voortbestaan van het toernooi met de acht beste dubbelteams van de ranglijst onzeker geworden. De organisatie en sponsors van het evenement dat in Jakarta plaats zou vinden, lieten het plotseling afweten. Het sportmanagementbureau Advantage, dat Eltingh, Haarhuis en ook Krajicek onder contract heeft, bood vervolgens aan het toernooi in Eindhoven te organiseren.

Door de wijziging van de locatie is wel het prijzengeld verminderd. Weliswaar zijn er voor de teams forse bonussen te verdienen voor hun eindklassering op de ranglijst (180.000 dollar voor het team dat als eerste eindigt), maar de verdiensten in het toernooi zelf zijn minder dan de helft van de bedragen van vorig jaar. De hoofdprijs zakte van 100.000 tot 50.000 dollar per team, de premie voor een gewonnen groepswedstrijd daalde van 25.000 dollar naar 10.000 dollar.

Haarhuis en Eltingh mopperden een beetje, maar klaagden niet echt. “We zijn blij dat het toernooi er is”, zei Eltingh. “En dat het in Eindhoven is. Het zou de geloofwaardigheid van het evenement geen goed hebben gedaan als het, voor het eerst sinds 1975, was afgelast. En Eindhoven is veel beter dan Jakarta. Er zat vandaag al meer publiek op de tribune dan in Jakarta in een hele week. Toen we daar de halve finales speelden, klapten alleen onze vriendinnen en onze coach.” Mark Woodforde, een van de tegenstanders van het Nederlandse duo, noemde de ambiance in de Indonesische hoofdstad “weerzinwekkend”.

Net als vorige week in Frankfurt, waar Boris Becker het kampioenschap in het enkelspel won, beginnen de dubbelteams in twee groepen. De twee besten van iedere groep plaatsen zich voor de kruisfinales. Haarhuis en Eltingh, wereldkampioen in 1993 en winnaars van drie grand-slamtitels, zijn favoriet in hun groep. De Nederlanders begonnen gistermiddag met een 7-5 en 6-1 zege op de Spanjaard Javier Sanchez (een broer van Arantxa) en de Argentijn Luis Lobo, die hun punten het afgelopen seizoen vooral op gravel hadden vergaard. “Het was op papier de zwakste tegenstander in de groep”, zei Haarhuis na afloop. “Maar in een eerste wedstrijd begin je altijd gespannen. De eerste set werkte bevrijdend.”

Haarhuis en Eltingh spelen vanavond tegen Grant Connell en Patrick Galbraith, die beiden linkshandig zijn. De Canadees Connell (30 jaar) en de Amerikaan Galbraith (28 jaar) zijn al drie jaar lang een succesvolle combinatie en eindigden vorig jaar als eersten op de ranglijst, maar gaan na dit toernooi met een andere partner verder.

De Nederlanders spelen morgen tegen Rick Leach en Scott Melville. Dat zijn twee ervaren Amerikanen (30 en 29 jaar oud) die in de laatste onderlinge ontmoeting, in de kwartfinale op Wimbledon, te sterk waren voor Haarhuis en Eltingh.

In de andere groep begonnen de favorieten, het Australische duo Mark Woodforde en Todd Woodbridge, met een moeizame 6-7, 6-3 en 6-2 overwinning op de Amerikaan Tommy Ho en de Nieuwzeelander Brett Steven. 's Avonds wonnen de Tsjechen Cyril Suk en Daniel Vacek, gevaarlijke outsiders voor de titel, met 6-3 en 7-5 van Mark Knowles van de Bahama's en Daniel Nestor uit Canada.

De fraaie sporthal in Eindhoven, waar vorig jaar ook de Davis- Cupwedstrijd tegen België werd verspeeld, biedt plaats aan 5.700 toeschouwers. De organisatie zegt al 18.000 van de beschikbare 28.000 kaarten te hebben verkocht.