Gestresste hockeysters tegen Groot-Brittannië opnieuw in problemen

KAAPSTAD, 23 NOV. Het Nederlandse vrouwenhockeyteam heeft gisteren op het olympisch kwalificatietoernooi in Kaapstad voor de derde opeenvolgende keer gelijkgespeeld. Ook tegen Groot-Brittannië kwam de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek niet verder dan 2-2.

Maandag was de oud-international na de puntendeling met China nog woedend over het vertoonde spel van zijn elftal, gisteren toonde hij zich na afloop gematigd tevreden. “Het elftal was teleurgesteld, maar ik niet. In vergelijking met de wedstrijd tegen China hebben we eindelijk strijd geleverd. De concurrentie - China en Zuid-Afrika - heeft vandaag verloren en wij niet, dat is een pluspunt.”

Nederland bezet na vijf speelronden de vijfde plaats. Vandaag kan de Europees kampioen deelname aan de Olympische Spelen veiligstellen door een zege op het reeds uitgeschakelde Canada. In de voorbereiding op het plaatsingstoernooi won Oranje nog drie keer eenvoudig van de Canadese ploeg die voor het eerst sinds 1980 zal ontbreken op de Spelen. Over de kwaliteit van het spel, bekommert Van 't Hek zich niet langer. Kwalificatie is in dit stadium het enige wat telt. “Over drie weken is toch iedereen vergeten hoe we het hebben klaargespeeld.”

Duitsland is voorlopig de enige van de acht deelnemers die zich heeft verzekerd van een olympisch startbewijs. De koploper verstevigde gisteren de eerste plaats door gastland Zuid-Afrika met 1-0 te verslaan. Ernsting-Krienke maakte in de slotfase de enige treffer van de wedstrijd. Argentinië won eveneens met slechts een doelpunt verschil van Canada. De vice-wereldkampioen staat op een derde plaats en is zo goed als zeker van plaatsing. Datzelfde geldt voor nummer twee Zuid-Korea, dat gisteren het Aziatisch onderonsje tegen China in zijn voordeel besliste: 3-1.

Nederland begon agressief aan het duel met Groot-Brittannië. In de achtste minuut reageerde Suzan van der Wielen attent op een strakke voorzet van aanvoerster Wietske de Ruiter. Met een tip-in passeerde de HGC-speelster doelvrouw Thompson: 1-0. Daarna was het gedaan met het speloverwicht van Nederland. De Britse ploeg nam het initiatief over. In de 26ste minuut resulteerde het offensief in de verdiende 1-1. Rhona Simpson strafte een fout van centrale verdedigster Noor Holsboer af en tekende de gelijkmaker aan.

Vlak na rust bracht middenveldster Jeannette Lewin Nederland opnieuw aan de leiding, maar amper vijf minuten later trok Sue Fräser de score weer gelijk. In de resterende speelminuten zakte het duel naar een bedenkelijk niveau. “In dit stadium kun je ook niet meer spreken van voor- of achteruitgang. De stress heeft de ploeg bevangen. Er gaan dingen mis die in geen honderd jaar mis zijn gegaan. Dit toernooi is een zeldzaam gevecht. Ik heb ook het gevoel of ik twaalf jaar ouder ben geworden na elke wedstrijd”, aldus Van 't Hek.