FIS erkent legitimiteit van Algerijns bewind

ALGIERS, 23 NOV. Het verboden Algerijnse Front van Islamitische Redding (FIS) heeft gisteren voor het eerst de legitimiteit van het bewind van de Algerijnse president Liamine Zéroual erkend.

De stap van het FIS, in een open brief van de in Duitsland levende woordvoerder Rabah Kébir aan Zéroual waarin ook tot een dialoog wordt opgeroepen, kwam zes dagen na de presidentsverkiezingen in Algerije waarbij ondanks boycotoproepen en dreigementen door de oppositie volgens officiële cijfers driekwart van de kiesgerechtigden opkwam. Van hen stemde 61 procent voor Zéroual. De Algerijnse president, die nog wacht op bevestiging van de uitslag door de constitutionele raad, heeft nog niet gereageerd op de open brief.

De korte brief is gericht aan “Mijnheer de President” en is getekend “namens het FIS” door Rabah Kébir, voorzitter van de Uitvoerende raad in het buitenland van de in 1992 ontbonden partij. Kébir, die doorgaat voor medestander van de gevangen FIS-leider Abassi Madani, wordt beschouwd als de officiële vertegenwoordiger van het FIS in het buitenland. Tot de verkiezingen had het FIS de gewoonte het Algerijnse bewind te brandmerken als “onwettige junta”, en stelde het een reeks scherpe voorwaarden waaraan het regime moest voldoen wilde een officiële dialoog van de grond kunnen komen. De verkiezingen werden gebrandmerkt als niet meer dan een poging van het bewind zijn positie te wettigen.

Daarin is het regime kennelijk geslaagd. Nu verwijst Kébir naar uitspraken van Zéroual over een dialoog “waarvan niemand wordt uitgezonderd” en diens wens president te zijn van “alle Algerijnen”. “Wij menen dat de steun van het volk die u heeft begunstigd, voor de macht en de oppositie een grote kans kan zijn om de obstakels te overwinnen die tot dusverre de nationale dialoog hebben verhinderd zijn doel te bereiken, namelijk terugkeer naar vrede, vrijheden en onderling begrip.” Volgens de Algerijnse krant Al Khabar is het aantal aanslagen in Algerije na de verkiezingen, die voor zover bekend geweldloos zijn verlopen, weer toegenomen. Aan de andere kant hebben volgens dezelfde krant tientallen moslim-extremisten zich sinds de verkiezingen aan de autoriteiten overgegeven. De krant schreef te verwachten dat dit aantal zal oplopen. (AFP)