Exxon Chemical vergroot belang in naftaproduktie

De eigendomsverhoudingen van Fina-Borealis, onderdeel van het bij Antwerpen gelegen raffinaderij-complex en een joint venture van de Belgische oliemaatschappij Petrofina en de chemieonderneming Borealis, hebben zich gewijzigd.

Het complex was voor 65 procent in handen van de Belgische oliemaatschappij Petrofina en voor 35 procent van Borealis. Er werken 600 mensen bij Fina-Borealis. De installaties omvatten drie nafta-stoomkrakers met een capaciteit van 1 miljoen ton ethyleen en 500.000 ton propyleen per jaar. Het complex is sterk geïntegreerd in de Petrofina-raffinaderij.

Borealis, een onderdeel van het Finse chemieconcern Neste, heeft zijn 35 procentbelang verkocht aan Exxon Chemical, een onderdeel van de Amerikaanse energie- en petrochemie multinational Exxon Corporation.

Exxon Chemical heeft een totale produktiecapaciteit van 3,5 miljoen ton ethyleen. Borealis is de grootste producent van polyofinen in Europa en de vijfde grootste in de wereld met een produktie van 2 miljoen ton. Petrofina produceert in Europa 650.000 ton ethyleen en 600.000 ton propyleen.