Egyptische asielzoeker is terecht

DEN HAAG, 23 NOV. De uitgewezen Egyptische asielzoeker Raouf Mohamed Kilani Mosilhy is terecht. Mosilhy, over wie afgelopen zaterdag in deze krant werd gemeld dat hij spoorloos is, heeft een maand gevangen gezeten in Egypte, nadat Nederlandse marechaussees hem op 27 juli 1995 op het vliegveld van Kairo hadden overgeleverd aan de Egyptische autoriteiten. Mosilhy was Nederland uitgezet nadat zijn aanvraag om asiel was afgewezen.

Mosilhy woont in een voorstad van Kairo, waar hij gisteren is bezocht door een medewerker van de Nederlandse ambassade. Het adres van Mosilhy was verstrekt door de Egyptische ambassadeur in Den Haag, die reageerde op de publikatie in deze krant.

De Nederlandse ambassadeur in Kairo, Van Dam, en een hoge ambtenaar van het ministerie van buitenlandse zaken hebben verbaasd gereageerd op het bericht van Mosilhys vrijlating. Zij lieten afgelopen donderdag desgevraagd weten dat Mosilhy nog steeds niet terecht was. Ook staatssecretaris Schmitz (justitie) liet vorige week in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Van Oven (PvdA) weten dat Mosilhy zich nog steeds in detentie bevond.

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken kreeg op 7 augustus 1995 van het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken te horen dat Mosilhy was gearresteerd wegens vervalsing van documenten en desertie uit het leger. Op 21 augustus werd volgens de ambtenaar opnieuw navraag gedaan bij het Egyptische ministerie in Kairo. De Egyptische autoriteiten hebben toen gemeld dat beantwoording van de vragen om bureaucratische redenen geruime tijd kon duren.

Zowel de ambassadeur als Buitenlandse Zaken is daarna niet meer geïnformeerd. Volgens de Egyptische ambassade in Den Haag heeft Buitenlandse Zaken daar in elk geval nimmer navraag gedaan naar Mosilhy.

De Egyptische ambassade zegt navraag bij haar ministerie te hebben gedaan na publikaties in het Arabische blad Al Hayat over beschuldigingen van de mensenrechtenorganisatie Middle East Watch dat de verdwenen Mosilhy mogelijkerwijs werd gemarteld. Het ministerie stelde de Egyptische ambassade in Den Haag op 10 oktober op de hoogte van de verblijfplaats van Mosilhy.