Dood van tweeling in ziekenhuis voor rechter

ROTTERDAM, 23 NOV. Een voormalig gynaecoloog van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond moet binnenkort voorkomen bij de rechtbank in Den Bosch. Hem wordt dood door schuld ten laste gelegd. De gynaecoloog wordt verweten dat hij nalatig is geweest tijdens de controle en de bevalling van een zwangere vrouw, als gevolg waarvan in november 1992 een tweeling overleed.

Een tweede gynaecoloog die ook bij het Helmondse ziekenhuis heeft gewerkt en tegen wie eveneens een gerechtelijk onderzoek liep, zal niet worden vervolgd. Dit heeft de rechtbank van Den Bosch gisteren meegedeeld.

Volgens de dagvaarding heeft gynaecoloog G. Dijkhuizen klachten van de zwangere vrouw bij de controle niet onderkend. Ook zou hij tijdens de bevalling niet naar het ziekenhuis zijn gekomen. Een van de kinderen overleed voor de bevalling, het andere kort voor, tijdens of kort na de bevalling. Dijkhuizen werd vorig jaar al veroordeeld door het Medisch Tuchtcollege tot een geldboete.

De afdeling verloskunde van het Elkerliek Ziekenhuis kwam vorig jaar in opspraak door een rapport van de inspectie van de volksgezondheid. Volgens de inspectie zijn zeker twee en mogelijk vier baby's in het ziekenhuis overleden als gevolg van interne conflicten binnen de maatschap. En gynaecoloog vertrok vrijwillig uit het ziekenhuis, van de vier andere gynaecologen werd door het ziekenhuis de toelatingsovereenkomst opgezegd. Volgens het ziekenhuis blokkeerde de verstoorde onderlinge relaties de noodzakelijke samenwerking binnen de maatschap. Alle vier vochten de opzegging van het contract aan bij het Scheidsgerecht voor het Ziekenhuiswezen. Twee van hen werden in het gelijk gesteld. Met hen heeft het ziekenhuis een financiële regeling getroffen. De twee anderen, onder wie Dijkhuizen, werden door het scheidsgerecht in het ongelijk gesteld. In het ziekenhuis zijn inmiddels vier andere gynaecologen werkzaam.

De rechtszaak dient op 6 december voor de Bossche rechtbank.