Britse rechter: Rosemary West nooit meer vrij

WINCHESTER, 23 NOV. Een rechter in het Britse Winchester heeft Rosemary West gisteren tien keer veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op tien kinderen. De rechter merkte op “dat zij nooit meer vrij zou komen”.

Rosemary West werd gisteren door een jury schuldig bevonden aan moord op zeven meisjes die zij samen met haar echtgenoot Frederick naar het huis aan Cromwell Street in Gloucester had gelokt of ontvoerd. De meisjes werden seksueel misbruikt, langdurig mishandeld als onderdeel van sado-masochistische praktijken en uiteindelijk vermoord. De lichamen werden in stukken gesneden en begraven in de kelder of in de tuin.

Eergisteren had de jury haar schuldig bevonden aan de moord op haar stiefdochter Charmaine (8), haar dochter Heather (16) en een meisje dat zwanger was van haar echtgenoot Frederick. Volgens de jury had Rosemary West deze moorden uit jaloezie gepleegd. Enkele uren na de veroordelingen gisteren maakte de Britse politie bekend dat mogelijk nog eens negen mensen zijn omgebracht in het huis aan Cromwell Street in Gloucester, waar Rosemary West samen met haar echtgenoot Frederick de moorden heeft gepleegd.

Rosemary West barstte gisteren in huilen uit na de veroordelingen. Haar advocaat kondigde aan in hoger beroep te gaan. Het proces zou zijn beïnvloed door kranten en televisie die hoge sommen geld hebben geboden aan getuigen voor hun verhaal over de gruwelijkheden die in Cromwell Street zijn begaan. Tenminste één getuige heeft bekend van een krant geld te hebben ontvangen. De rechter van het hof in Winchester kondigde een onderzoek aan.

In het huis zijn in totaal elf meisjes en de eerste echtgenote van Frederick, Rena, om het leven gebracht. Zeven moorden worden zowel Rosemary als Fredrick aangerekend. Twee moorden zou Frederick alleen hebben gepleegd, drie andere alleen Rosemary.

Frederick West werd vorig jaar juli werd aangehouden. Tijdens de verhoren veranderden voortdurend zijn verklaringen voor de vele lijken die in het huis in Cromwell Street werden gevonden. Aanvankelijk meldde hij van niets te weten en beschuldigde hij zijn vrouw van de gruwelijkheden, later bekende hij alle moorden. Zijn vrouw Rosemary zou van niets hebben geweten. Op 1 januari van dit jaar pleegde hij zelfmoord in de gevangenis.

Op de rechtszaak tegen Rosemary West kwam duidelijk naar voren dat zij evenzeer verantwoordelijk is voor de gruwelijkheden. Volgens getuigenverklaringen mishandelde Rosemary de uitsluitend vrouwelijke slachtoffers seksueel met hulpmiddelen als vibrators, voordat ze door Frederick werden verkracht.

In Groot-Brittanië is onrust ontstaan waarom de mishandelingen en de moorden niet eerder zijn opgemerkt. In de rechtszaak is naar voren gekomen dat vele signalen niet herkend zijn door sociale- en welzijndiensten. Opmerkingen van leraren bijvoorbeeld dat kinderen mishandeld werden in het gezin West, werden veelal genegeerd of afgedaan als ongeloofwaardig. Tussen 1971 en 1991 werd leden van het gezin West 31 keer behandeld in het ziekenhuis voor ongewone verwondingen waarvoor ongeloofwaardige verklaringen werden gegeven. Een minderjarig kind werd behandeld voor gonorroe.

Klinisch-psychologen verklaren de wreedheden die Rosemary West beging uit een chronisch gebrek aan aandacht als kind en mishandelingen die zij zelf zou hebben ondergaan als minderjarige. Van Rosemary West (41) is bekend dat zij uit een gezin van acht kinderen kwam. Fred West (53) was een aannemer met een volgens onderzoek ongewoon laag IQ. Weinig aandacht is er in de Britse media voor sociologische kanten aan de moorden, die volgens sommige psychologen diepliggende frustraties in de Britse maatschappij aan het licht brengen. (AP, Reuters)