Bosnische Serviërs verdeeld; VS tillen niet erg zwaar aan bezwaren Pale

WASHINGTON, 23 NOV. De Amerikaanse regering heeft bezwaren van de Bosnische Serviërs tegen het vredesakkoord over Bosnië in Dayton van de hand gewezen. “De oorlog is voorbij, en de Bosnische Serviërs moeten zich dat realiseren”, aldus een woordvoerder. De Bosnische Serviërs hebben overigens verdeeld op het vredesakkoord gereageerd.

Volgens Nicholas Burns, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, kunnen de Bosnische Serviërs “de oorlog niet opnieuw uitvechten”. Hij onderstreepte dat de Servische president Milosevic namens de Bosnische Serviërs zijn paraaf heeft gezet onder het akkoord van Dayton, en dat de Bosnische Serviërs zich moeten realiseren dat “de tijd van de vrede is gekomen”.

Leiders van de Bosnische Serviërs hebben verdeeld gereageerd op het akkoord van Dayton. De in Dayton aanwezige 'vice-president' van de 'Servische Republiek' in Bosnië, Nikola Koljevic, heeft gezegd het akkoord af te wijzen. Gisteren klaagden de Bosnische Serviërs, pas tien minuten voor de slotbijeenkomst in Dayton, waarop het akkoord werd geparafeerd, de nieuwe landkaart van Bosnië onder ogen te hebben gekregen.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, en zijn legerleider Ratko Mladic hebben tot nu toe gezwegen over het akkoord in Dayton. Maar Momcilo Krajisnik, de voorzitter van het 'parlement' van de Bosnische Serviërs, noemde het akkoord “een grote fout” en de burgemeester van de Servische wijken van Sarajevo, Trifko Radic, vond het onaanvaardbaar, niet alleen omdat het voorziet in de opgave van de Servische voorsteden van Sarajevo, maar ook wegens andere territoriale kwesties, zoals de volgens de Serviërs te smalle corridor tussen de Servische gebieden in het noordoosten van Bosnië en de aan de moslims toegestane corridor van Sarajevo naar Gorazde. Dat in het noordwesten van Bosnië de steden Sanski Most, Kljuc en Bosanski Petrovac aan de moslim-Kroatische federatie zijn toegewezen komt volgens Radic neer op “vulgair bedrog”.

Maar niet alle leiders van de Bosnische Serviërs waren zo negatief. Hun 'ministers' van informatie en defensie uitten zich tevreden. De laatste zei dat bijna alle Bosnische Serviërs in de aan de 'Servische Republiek' toegewezen gebieden wonen.

President Alija Izetbegovic en premier Haris Silajdzic van Bosnië kregen gisteren bij hun terugkeer in Sarajevo een heldenwelkom. Een menigte enthousiaste inwoners van de Bosnische hoofdstad scandeerde leuzen als 'Alija, we houden van je' en wierp bloemen naar de twee leiders. Silajdzic drong aan op een snelle implementatie van het akkoord: “We hebben vrede op papier. Implementatie is nu alles.”

President Milosevic van Servië prees bij zijn aankomst in Belgrado de Amerikaanse regering voor haar inspanningen. Ook hij kreeg een heldenwelkom. “Er is een rechtvaardige vrede voor alle naties in deze regio bereikt”, zo zei de Servische leider. (Reuter, AP, AFP)