Borussia Dortmund naar kwartfinale

ROTTERDAM, 23 NOV. Borussia Dortmund en Panathinaikos hebben zich gisteren net als Ajax geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Duitse ploeg versloeg in Turijn het reeds geplaatste Juventus met 2-1. In maart is de lijstaanvoerder in de Bundesliga de tegenstander van Ajax. Panathinaikos schaarde zich bij de laatste acht door het Deense Aalborg voor eigen publiek met 2-0 te verslaan.

Spartak Moskou was voorafgaand aan het duel met Blackburn Rovers (3-0) al verzekerd van de volgende ronde. In Groep A strijden FC Nantes en Porto om de tweede plaats. Legia Warschau en Rosenborg doen dat in Groep B. Ferencváros heeft in de groep van Ajax nog een theoretische kans, maar Real Madrid beschikt over betere vooruitzichten om verder te bekeren.

Juventus leed in Groep C de eerste Europese nederlaag van dit seizoen, maar het verlies (2-1) tegen Borussia Dortmund bleef zonder gevolgen voor de Italiaanse landskampioen. Zorc maakte voor rust in stadion Della Alpi het eerste doelpunt voor de Duitsers, Ricken verdubbelde de score een half uur later. In blessuretijd scoorde invaller Del Piero tegen uit een schitterend genomen vrije trap. Glasgow Rangers en Steaua Boekarest hielden elkaar in de Schotse hoofdstad in evenwicht: 1-1. Gascoigne opende na een fraaie solo de score. Tien minuten na rust maakte Ilie gelijk.

In Groep B handhaafde Spartak Moskou zijn ongeslagen status. In de vrieskou van de Russische hoofdstad won de thuisploeg eenvoudig met 3-0 van het reeds uitgeschakelde Blackburn Rovers. De frustratie bij de kwakkelende landskampioen uit Engeland resulteerde na de derde Russische treffer in een handgemeen tussen ploeggenoten Le Saux en Batty. De eerste haalde na een woordenwisseling uit en raakte zijn ploeggenoot vol op het strottehoofd. Trainer Harford zei na afloop gepaste strafmaatregelen te zullen treffen. De Schotse international Hendry kreeg in de slotfase een rode kaart. In dezelfde groep won Rosenborg in Trondheim overtuigend met 4-0 van Legia Warschau. De Noren spelen het laatste duel uit tegen Blackburn, de Poolse kampioen Legia ontvangt groepswinnaar Spartak.

Porto en Nantes speelden in Groep A met 2-2 gelijk. De Fransen kwamen al in de derde minuut op voorsprong door een rake volley van de voet van Pedros. Na ruim een half uur maakte de aanvaller ook de 2-1 nadat de Servische aanvaller Drulovic in de elfde minuut Porto op gelijke hoogte had gebracht. Verdediger Ze Carlos bepaalde in de tweede helft de eindstand op 2-2 met een droog schot vanuit de tweede lijn. Door het gelijkspel in de Portugese havenstad en de eigen overwinning op Aalborg (2-0) verzekerde Panathinaikos zich van een plek bij de beste acht. In Groep D behoudt Ferencváros een minieme kans om verder te bekeren. De Hongaren ontsnapten gisteren aan een nederlaag tegen Grasshoppers. Vier minuten voor tijd - bij een stand van 3-2 in het voordeel van de Zwitsers - kreeg de thuisploeg een omstreden strafschop die werd benut door Nyilas. Om zich bij de laatste acht te scharen moet Ferencváros op 6 december in Amsterdam winnen van het al zestien duels ongeslagen Ajax, terwijl Real Madrid in Zürich moet verliezen.